Ouders en hun dochtertje overleven brand die door buurman werd gesticht

26 november 2023 om 18:26 • Aangepast 8 december 2023 om 02:01
nl
Fenne (24), haar ex-man en hun dochtertje Olivia van 2,5 jaar kregen de schrik van hun leven toen ze maandagnacht hun huis moesten ontvluchten vanwege brand. De buurman had zijn eigen huis in brand gestoken en kwam daarbij om het leven. Ook stichtte hij brand in het huis van zijn buren. Dat huis is voorlopig onbewoonbaar.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

Maandagnacht ging het flink mis in de Elsbeemd in Oosterhout. Een 59-jarige man stak zijn eigen hoekhuis en het huis van zijn buren in brand. De bewoners van dit tweede huis, Fenne, haar ex en Olivia, sprongen samen met hun hond uit het raam van de eerste verdieping. "De vader van Olivia sprong als eerste. Daarna kon ik hem Olivia toegooien en vervolgens ben ik zelf gesprongen", vertelt Fenne maandagochtend.

Na de ontsnapping werden de drie ter controle naar het ziekenhuis gebracht, ze mankeerden niets ernstigs. Fysiek zijn ze dus in orde. "Maar mentaal is een ander verhaal", vertelt Fenne. De angst zit er bij haar goed in. Of ze nog ooit terug durft naar haar huis weet ze iet. Wanneer dat eventueel zou kunnen, is sowieso niet duidelijk. Nu zijn zij en Olivia afwisselend bij haar ouders en haar ex, de vader van Olivia. Al hun spullen zijn ze kwijtgeraakt door de brand.

Reden voor Ruby Gelderblom, de beste vriendin van Fenne, om een inzamelingsactie te starten.

“Ik mag God op mijn knietjes bedanken dat ze er nog zijn.”

Ruby voelt zich machteloos en ze wil iets doen om haar vriendin en de kleine Olivia te helpen. “Fenne is een jonge moeder. Ze had net anderhalf jaar dit huis waar ze hard voor heeft gewerkt. En dan gebeurt er zoiets. Ik mag God op mijn knietjes bedanken dat ze er nog zijn.”

Ok volgens Ruby overheerst de angst bij Fenne. “Ze durft niet alleen te zijn en ze durft niet in het donker over straat.” Ook hebben de moeder en dochter geen spullen meer. “Spullen zijn maar bijzaak, maar er zijn wel dingen met sentimentele waarde. De eerste tekeningen en kleertjes van Olivia zijn bijvoorbeeld weg, daar is Fenne erg verdrietig om.”

"Ik gun ze van harte dat ze weer een beetje rust krijgen en verder kunnen leven.”

De woningbouw is op zoek naar een ander huis voor Fenne en Olivia, maar dat zal nog even duren. “En dan heb je een leeg huis zonder inboedel”, zegt Ruby. “Met het bedrag dat eventueel vanuit de verzekering wordt vergoed, kun je geen leven opbouwen. Omdat de brand is aangestoken, is het ook nog niet duidelijk hoeveel er precies vergoed wordt.”

Ruby hoopt met de crowdfunding ongeveer €10.000 op te halen zodat Fenne en Olivia weer iets moois kunnen opbouwen. “Het zijn twee lieve, spontane meiden. Ik gun ze van harte dat ze weer een beetje rust krijgen en verder kunnen leven.”

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Het verhaal van de man die zijn eigen huis in brand stak, lees je hier

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!