Video

Blinde kinderen krijgen braille-letters van de Sint: 'Nu de winkels nog'

28 november 2023 om 19:30 • Aangepast 8 december 2023 om 02:02
nl
Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar kinderen die blind zijn, hebben weinig met chocoladeletters. Ze kunnen het alfabet natuurlijk niet lezen. Volgens een school voor blinde en slechtziende leerlingen in Breda kan dat beter. Daarom krijgen alle leerlingen daar brailletekens van chocolade.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Braille is een alfabet dat speciaal is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Dankzij dit alfabet kunnen ook zij ‘gewoon’ lezen en schrijven. Daarom is een chocoladeletter in braille wel zo toepasselijk voor de leerlingen van het Visio Onderwijs Breda aan de Galderseweg.

De school in Breda is een van de vijf Visio-scholen in Nederland. Al die scholen doen mee aan het initiatief. Rachel Kemperman is schoolleider in Breda en zij is dolenthousiast.

"Zij vieren ook Sinterklaas en zij willen braille-letters."

“Een leraar van een Visio-school in Rotterdam gaf aan dat de braille-leerlingen eigenlijk nooit een eigen chocoladeletter krijgen. Zij hebben niets met gewone letters. Zij vieren ook Sinterklaas en zij willen braille-letters. We vonden dat we daar iets mee moesten doen.”

De pieten delen daarom op 5 december bijzondere braille-letters uit aan de leerlingen van de Bredase school. De letters die in Breda worden uitgedeeld zijn gemaakt van ‘echt goede chocolade van een echt goede bakkerij’, vertelt Kemperman.

"Dat ze er gewoon zijn voor kinderen. Daar hopen wij op.”

De mallen voor de braille-letters worden door een van de Visio-scholen gemaakt met een 3D-printer. Andere Visio-scholen, waaronder die in Breda, krijgen die mallen vervolgens toegestuurd. Er zit dus best wel wat moeite in, maar volgens Kemperman is het dat allemaal waard.

“Wij doen dit omdat wij naar een inclusieve samenleving willen. Wat is nou het verschil tussen ‘gewoon meedoen’ en inclusief? Dat laatste betekent dat deze letters gewoon in de winkel komen te liggen. Dat ze er gewoon zijn voor kinderen. Daar hopen wij op.”

Kinderen met de braille-letters.
Kinderen met de braille-letters.
De mallen uit de 3D-printer (foto: Koninklijk Visio).
De mallen uit de 3D-printer (foto: Koninklijk Visio).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!