Buurtbewoners gaan los op plan voor arbeidsmigrantenhotel: 'Stop hiermee'

29 november 2023 om 12:20 • Aangepast 8 december 2023 om 02:02
nl
De plannen om voormalig feestpaleis Jaiselings Royal Palace in Wernhout te veranderen in een hotel voor 400 arbeidsmigranten houden de gemoederen flink bezig. Dat bleek dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst waar meer dan 200 mensen uit de omgeving op af waren gekomen. Ze zijn bang voor overlast. Nadat de projectontwikkelaar de plannen had uitgelegd, werd de toon al snel scherp. "Stop met deze plannen, want er is hier nul draagvlak voor. Bouw hier liever huizen voor onze eigen inwoners", zo klonk het gevolgd door applaus.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De avond begon met veel inhoudelijke vragen aan Ted van den Besselaar van initiatiefnemer Sabes projectontwikkeling en uitzendbureau E&A. Bijvoorbeeld over maatregelen die overlast voor de omgeving moeten voorkomen.

"Het worden er te veel."

Maar de toon verandert als een paar bewoners van het nabijgelegen huizenpark Wernhoutsburg, het voormalige vakantiepark Patersven, aan het woord komen. "Volgens mij is dit plan al lang in kannen en kruiken geregeld met de gemeente. En wat als de Polen straks terug naar huis gaan? komen hier dan asielzoekers? Of een verslavingskliniek?"

Ook het gegeven dat de arbeidsmigranten hier komen wonen, maar in Breda, Etten-Leur en Roosendaal werken, zorgt voor gemor. "Dus we hebben wel de lasten, maar niet de lusten", klinkt het. "Op Patersven wonen nu ook al 400 Polen. Het worden er te veel", zegt een ander.

Anderen zien liever dat alle arbeidsmigranten die nu verspreid over de gemeente Zundert wonen, worden samengebracht in het voormalige feestcomplex bij Wernhout. "Hierdoor komen al die andere huizen vrij voor onze eigen inwoners." Anderen gaan nog verder: "Bouw hier gewoon huizen voor eigen inwoners."

"Dat zal de Raad van State uiteindelijk moeten gaan beoordelen!"

De bouwvergunning voor het migrantenhotel, op een steenworp van de Belgische grens, moet nog worden aangevraagd. Volgens Van den Besselaar past de verbouwing tot hotel voor 400 arbeidsmigranten binnen het bestemmingsplan, waarin hij zelfs een hotelaccommodatie voor 1000 gasten zou mogen bouwen.

De gemeente Zundert houdt zich hierover vooralsnog op de vlakte. Maar een ietwat luidruchtige bewoner van het huizenpark aan de overkant weet het nu al: "Dat zal de Raad van State uiteindelijk moeten gaan beoordelen." Oftewel: hij wil de vergunning tot het hoogste niveau aanvechten bij de rechter.

Aan het einde van de avond wordt de aanwezigen gevraagd om deel te nemen aan een klankbordgroep, waarin wordt geprobeerd om de plannen voor het complex en de zorgen van de omgeving op elkaar af te stemmen. Er komt weinig reactie. Ook omdat de mensen die aan het begin van de avond het podium opeisten, al zijn vertrokken.

Van den Besselaar hoopt dat migrantenhotel halverwege 2026 kan openen: "Maar pas nadat alle procedures netjes zijn doorlopen."

De informatiebijeenkomst dooft als een nachtkaars. Terwijl de zaal leegloopt, knopen toch nog wat omwonenden een praatje aan met de projectontwikkelaar en het uitzendbureau. Opvallend genoeg zijn het diezelfde aanwezigen die aan het begin van de avond de inhoudelijk onderbouwde vragen stelden of juist stil waren en luisterden naar de antwoorden.

OOK INTERESSANT:

Geruchten blijken waar: voormalig feestpaleis Wernhout in beeld voor onderdak arbeidsmigranten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!