Taghi heeft het koud in zijn cel in de EBI: 'Onmenselijk en vernederend'

2 december 2023 om 11:44 • Aangepast 15 december 2023 om 02:03
nl
De leiding van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught (EBI) laat Ridouan Taghi al maanden in de kou zitten. Dat beweert althans Thomas van der Horst, de advocaat van de hoofdverdachte in diverse moordzaken. Volgens hem is er op de afdeling waar Taghi verblijft, geen verwarmingsinstallatie. De EBI draagt alleen ‘onmenselijke en vernederende’ oplossingen aan, vindt de advocaat. Hij heeft hierover opnieuw een klacht ingediend.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Taghi zit sinds mei op de afdeling waar het nu al helemaal niet te doen is, vindt Van der Horst: “De buitenlucht die via de mechanische ventilatie wordt binnengebracht wordt niet of vrijwel niet verwarmd. Daardoor is de temperatuur in de cel van cliënt vergelijkbaar is met de buitentemperatuur."

De advocaat beweert dat er niets is veranderd, hoewel hierover al enkele maanden geleden aan de bel is getrokken. "Op dit moment is het dan ook zo dat cliënt in zijn eigen cel noodgedwongen een min of meer wintersportoutfit draagt. Hij slaapt met meerdere lagen kleding, in een jas met capuchon, met een muts op zijn hoofd en zijn sokken en schoenen aan. Cliënt heeft pas vrijdag een extra deken ontvangen."

Levenslang geëist
Van der Horst heeft de directeur van de EBI om opheldering gevraagd en verzocht om Taghi ‘met onmiddellijke ingang’ te verplaatsen naar een ruimte waarin de temperatuur wel geregeld kan worden. Ook heeft hij meerdere betrokken instanties, zoals de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), verzocht om ‘onmiddellijk in te grijpen en de directeur te bevelen om cliënt onder menselijke omstandigheden vast te houden.’

Taghi is na zijn arrestatie eind 2019 in Dubai overgebracht naar de gevangenis in Vught. Hij zit daar in het zwaarst mogelijke regime. Zijn advocaten hebben al vaker klachten ingediend over de strenge voorwaarden waaronder Taghi vastzit. De advocaten die hem bijstaan in de Marengo-moordzaken probeerden recentelijk ook nog het regime te laten versoepelen, maar de rechter wees die verzoeken deze week af.

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe. De rechtbank is van plan op 27 februari volgend jaar uitspraak te doen.

Wil je meer weten over de EBI in Vught? Kijk hier onze aflevering van HOE..? over de inrichting.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!