Video

Tweehonderd Spanjaarden herdenken in Empel wonder dat wij niet eens kennen

2 december 2023 om 18:14 • Aangepast 15 december 2023 om 02:04
nl
Empel was zaterdag het middelpunt van een Spaanse nationale feestdag. Ruim tweehonderd Spanjaarden reisden af naar het Brabantse plaatsje, om langs rivier de Maas het Wonder van Empel te herdenken. Een gebeurtenis die in Spanje in ieder geschiedenisboek terug te vinden is, terwijl de meeste mensen in Empel zelf geen idee hebben wat voor wonder zich vierhonderd jaar geleden in hun dorp voltrok.

Met mutsen op en dikke sjaals om de nek staan zo'n 250 Spanjaarden zaterdag langs de Maas. Het is een toepasselijk plaatje, want 438 jaar geleden was dit de plek waar vierduizend Spaanse soldaten ontsnapten aan de dood dankzij de vorst. De Spaanse troepen waren omsingeld door Hollandse schepen en zaten als ratten in de val. Maar na veel bidden gebeurde het wonder. De Maas vroor in één nacht dicht en de Hollandse schepen die de Spanjaarden beschoten, moesten zich terugtrekken.

De meeste Nederlanders en zelfs veel mensen uit Empel kennen het verhaal niet. Maar voor de Spanjaarden is dit nog altijd een historische gebeurtenis die groots herdacht wordt. Er is zelfs een nationale feestdag voor in het leven geroepen op 8 december. Deze zaterdag, een week voor die feestdag, komen tientallen Spanjaarden daarom naar het Brabantse plaatsje toe.

"In Spanje leeft dit echt, terwijl wij het niet eens kennen."

Bij de rivier werd eerst het wonder herdacht, daarna gingen ze door naar de Mariakapel waar ze samen het strijdlied zongen. Ze eindigden in de kerk met een heilige mis. “Het blijft elk jaar weer bijzonder”, zegt José-Verhallen van de stichting Kapel Oud-Empel. “In Spanje leeft dit echt. Kinderen krijgen er les over en op televisie worden er uitzendingen van twee uur aan gewijd. Terwijl wij het niet eens kennen.”

Op de herdenking is ook een enkele Nederlander afgekomen. "Heel bijzonder dat al die mensen hier vandaag naartoe komen om dit te beleven, dat is toch fantastisch? Ik vind het heel speciaal", zegt Anneke Schatsbergen uit Den Bosch. "Daarom wilde ik hier vandaag bij zijn. Ik versta er niks van, maar ik weet wel waar het over gaat."

Spaanse militairen doen een toespraak (foto: Noël van Hooft)
Spaanse militairen doen een toespraak (foto: Noël van Hooft)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!