Extreme stankoverlast in Boekel: oorzaak bekend, bewoners terug naar huis

6 december 2023 om 05:57 • Aangepast 15 december 2023 om 02:03
nl
De oorzaak van de extreme rotte eierlucht waardoor meerdere huizen aan de Vlonder en de Molenstraat in Boekel dinsdagavond geëvacueerd moesten worden, is bekend. Na metingen bleek het te gaan om zwavelwaterstof, meldt de gemeente Boekel. De geur hing in een aantal huizen voornamelijk rondom het riool.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De brandweer doet nog onderzoek naar de oorzaak.

Lang was onduidelijk waarom het zo enorm stonk in de twee straten. Meerdere huishoudens werden elders opgevangen omdat de stank zo erg was. "Op sommige plekken is de geur wat minder, maar op andere plekken ga je bijna over je nek", sprak een 112-correspondent.

Zwavelwaterstof
Het bleek echter te gaan om zwavelwaterstof, dat ook wel waterstofsulfide wordt genoemd. Dat is een kleurloos gas dat er inderdaad om bekendstaat te ruiken naar eieren die allesbehalve dagvers zijn.

Zwavelwaterstof is al te ruiken bij een hele lage concentratie, zoals volgens de gemeente in Boekel het geval was. Het stofje is in dat geval niet schadelijk. Enkel in hoge concentratie en bij langdurige blootstelling kan zwavelwaterstof gevolgen hebben voor de gezondheid.

De gemeente adviseert de bewoners die het ruiken om goed te ventileren.

Wachten op privacy instellingen...

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Hoe er stonk het nou? Dat lees je hier

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!