Video

NVWA sluit alle bakkerijen van Van Keulen door ernstige hygiëneproblemen

8 december 2023 om 09:03 • Aangepast 19 december 2023 om 02:00
nl
Alle veertien Brabantse en Gelderse winkels van Bakkerij Van Keulen zijn per direct gesloten na een inval door de NVWA. Inspecteurs constateerden donderdag meerdere ernstige overtredingen van de hygiënevoorschriften bij de hoofdbakkerij. Die waren zo serieus dat er volgens de toezichthouder een acuut gevaar was voor de volksgezondheid. Eigenaar Gerhard van Keulen sprak vrijdagochtend in eerste instantie over technische problemen bij de centrale bakkerij en zei dat hij zaterdag weer open zou gaan.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Wat er precies is gevonden, wil de NVWA niet zeggen. En ook niet of het brood en andere producten van Bakkerij Van Keulen gewoon gegeten kunnen worden. "Het is aan de consument zelf om te beslissen wat ze met het product doen", zegt een woordvoerster. "Of ze het weggooien, of terugbrengen naar de bakker."

Alle winkels van Bakkerij Van Keulen zijn vrijdag gesloten. De bakkerijen zitten onder meer in Oirschot, Den Bosch en Rosmalen. Dat blijft volgens de NVWA zo totdat het bakkersbedrijf weer voldoet aan de wettelijke hygiënenormen. "Er zal dan eerst opnieuw een inspectie door ons worden uitgevoerd en als alles in orde is, mag het bedrijf weer open", stelt een woordvoerder van de NVWA vrijdagochtend.

Van Keulen zegt dat het bedrijf probeert om de bakkerijen snel weer te vullen, maar dan met producten die zijn gemaakt door andere bakkers.

'Inderdaad zo'n probleem'
Dat is een heel andere verklaring dan het bedrijf aanvankelijk vrijdagochtend zelf gaf. Eigenaar Gerhard van Keulen zei toen nog tegen Omroep Brabant dat het om een 'technische storing in de productielijn' ging. Dat staat ook op briefjes die op de deuren hangen bij de gesloten winkels. "Sinds vannacht ligt de productie stil", zei Van Keulen eerder. Volgens de eigenaar kon de timing haast niet slechter voor de bakkerijketen, omdat het nu erg druk is. Daar kwam hij dus later op terug.

Nadat Van Keulen werd geconfronteerd met het nieuws van de NVWA, gaf hij toe dat 'er inderdaad zo'n probleem speelt in de productielijn in de centrale bakkerij'. Bakker van Keulen zit vooral in Brabant en over de grens in Gelderland. De keten heeft in totaal veertien bakkerijen. Gerhard van Keulen wilde vrijdagochtend niet meer reageren op het nieuws. "Het zit mij nogal hoog."

Reacties klanten
Klanten van de bakker, gevestigd in de winkelpassage Helftheuvel in Den Bosch, reageren verbaasd op het nieuws. "Zat er dan een muis in het brood?", vraagt een voorbijganger zich af. Een vrouw zegt:"Hoe is het mogelijk? Hij staat bekend als goede bakker, maar dan halen we ons brood vandaag wel ergens anders."

"We halen hier weleens gebak. Ik schrok omdat ik dacht dat de bakker helemaal zou verdwijnen. En het assortiment moet in dit winkelcentrum wel een beetje op niveau blijven, maar het is maar voor een dag gesloten", citeert de klant wat er op de deur staat.

In Gameren is de bakkerij dicht en hangt een briefje op de deur.
In Gameren is de bakkerij dicht en hangt een briefje op de deur.
De bakkerij in Den Bosch is ook dicht (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media).
De bakkerij in Den Bosch is ook dicht (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!