Video

Sfeervolle kerststal in de Sint-Jan: 1800 uur werk voor 80.000 bezoekers

9 december 2023 om 18:00 • Aangepast 21 december 2023 om 02:00
nl
Hij staat er weer: de traditionele kerststal in de Sint-Jan in Den Bosch. Elk jaar lopen er zo’n 80.000 bezoekers door de kerststal in de kathedraal. Lopen, want het is niet alleen een kerststalletje met Jezus, Jozef en Maria. Het is een heel verhaal met poppen en opgezette dieren waar je doorheen wandelt. En dit jaar vieren ze een feestje, want de eerste kerststal ooit werd achthonderd jaar geleden bedacht.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Met trots laat Jack Kradolfer (69) de kerststal in de Sint-Janskathedraal zien. Drie maanden lang heeft hij samen met dertig andere vrijwilligers aan de megakerststal gewerkt. Vanaf zondag geopend voor iedereen, maar de Jack kon niet wachten om ‘zijn’ kerstverhaal nu al te laten zien.

"1800 uur hebben we hieraan gewerkt, ik ben blij dat het nu klaar is.”

Sinds 2014 bouwt hij mee aan de kerststal in de Sint-Jan. “De bezoeker is onderdeel van onze kerststal”, zegt Jack. Voordat je bij de grot met Jezus aankomt, loop je door verschillende landschappen. Zo kom je een opgezette kameel, lama, kat, hond, schaap, os en ezel tegen.

Van ver hoor je het water al stromen. Er zijn namelijk een watervalletje en meertje aangelegd. “Water staat voor het leven, water is leven voor de mensen”, verduidelijkt Jack. Maar dat moet allemaal met de grootst mogelijke voorzichtigheid. De Sint-Jan is namelijk meer dan 800 jaar oud. “Alles wat we bouwen staat los, niks is vastgemaakt of in de kerk. 1800 uur hebben we hieraan gewerkt. Ik ben blij dat het nu klaar is.”

"De kerststal moest mooier zijn dan ooit, en dat is gelukt.”

De vrijwilligers hebben een stadje nagebouwd met een klokkentoren. Als je het dorp uitgaat, zie je de kerststal. Deze keer met één persoon extra, namelijk monnik Franciscus van Assisi. Hij bedacht in 1223 de kerststal zoals we die nu kennen. “En daarom mag hij Jezus in de kribbe leggen”, zegt Jack. “Hij heeft het kerstverhaal achthonderd jaar geleden in het Italiaanse dorpje Greccio onder de aandacht gebracht met een levende kerststal. Dat is heel bijzonder.”

Plebaan Vincent Blom, de pastoor van de Sint-Janskathedraal, loopt al maanden elke dag door het kerstverhaal in zijn kathedraal. “Het is wonderschoon, zo mooi dit jaar. Dat moet ook wel in dit jubileumjaar. De kerststal in de Sint-Jan moest mooier zijn dan ooit en dat is gelukt.”

“Het begon met een aangereden katje."

De kerststal in de Sint-Jan is sinds de jaren vijftig beroemd door de vele opgezette dieren. “Het begon met een aangereden katje dat naar een van mijn voorgangers ie gebracht”, vertelt plebaan Blom. Die kat staat overigens nog steeds in de kerststal bij Jezus.

“Voor een katholiek is Pasen de belangrijkste periode. De sfeervolste periode is kerstvieren hier in de Sint-Jan”, zegt Blom met een glimlach. De kerststal is vanaf zondag te bezoeken tot en met zondag 14 januari. De entree is 2,50 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!