Video

Piekdrukte bij kerstboomverkopers: 'Sint weg, boom erin'

9 december 2023 om 16:25 • Aangepast 22 december 2023 om 02:01
nl
Niet te groot, niet te klein en vooral geen kale takken. De zoektocht naar de perfecte kerstboom is in volle gang. Deze zaterdag is een piekmoment bij de Intratuin en bij kerstboomverkoper Peter Dielissen in Rosmalen.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

Bij de Intratuin is er veel keuze, maar dat is voor moeder Kelly en haar driejarige dochtertje Lily geen probleem. “Ik heb een goed hulpje bij me. Het is gezellig om samen een boom uit te kiezen. Mijn vriend vindt het iets minder leuk als het zo druk is, maar hij past zich maar even aan”, lacht Kelly. En op de vraag welke ballen er dan in de boom komen, weet Lily het antwoord al. “Elsa-kerstballen met Olaf er op.”

Ook bezoeker Jan weet precies wat hij wil. “De perfecte boom moet de juiste grootte hebben. De boom die ik heb uitgekozen past in onze kamer. Hij is mooi van vorm. Rond en vol. En het is een Nordmann hè. Een Nordmann houdt z’n naalden goed vast en blijft tot het einde toe mooi.” Jan wacht nog even met het versieren van zijn boom. “Morgen wordt ‘ie voorzichtig opgetuigd en maandag werken we de boom 100 procent af. Dat doen we met zorg en vlijt.”

Mats Vos is verkoopmedewerker bij de Intratuin en hij vindt het heerlijk dat al die enthousiaste mensen een boom komen uitkiezen. “Sommige mensen pakken de eerste de beste boom, maar er zijn ook mensen die hier drie dagen rondlopen. Ze komen een week later terug om de boom te halen, dat is leuk om te zien."

"Een Nordmann blijft lang groen, hij prikt niet en het is een hele brede boom."

Niet alleen bij het tuincentrum wordt druk gezocht naar de mooiste boom. Ook bij kerstboomverkoper Peter Dielissen staan de mensen in de rij. “Je ziet dat iedereen een Nordmann wil. Een Nordmann blijft lang groen, hij prikt niet en het is een hele brede boom.” Voor Peter, die dit samen met zijn broer doet, is het een mooie en pittige tijd. “We beginnen om half acht ‘s ochtends en we zijn tot half negen ‘s avonds bezig. Zeven dagen per week.”

Het werk van Peter is niet voor niets, want de bezoekers lopen met blije gezichten rond. “Ik vind het heel leuk om de boom uit te zoeken en samen op te tuigen. We hebben gewacht tot na Sinterklaas, omdat we twee kleine kindjes hebben. Als de Sint weg is, dan mag de boom komen”, zegt Maarten, die samen met zijn kinderen een boom uitzoekt.

De kinderen van Maarten weten precies wat er zo belangrijk is aan de juiste kerstboom. “Dat ‘ie in ons huis past”, zegt dochter Vie. “En dat ie niet te kaal is”, vult Thijn aan.

"Hij is breed van onder en dun van boven."

Twee andere bezoekers pakken het serieus aan. “We hebben de boom gevonden. Hij is breed van onder en dun van boven”, vertellen vader en zoon. Ze gaan hem eerst opzetten, maar nog niet direct optuigen. “We geven de boom flink veel water en morgen hangen we de ballen er in. Hij moet namelijk eerst uitzakken.”

Het optuigen behoort in eerste instantie tot het takenpakket van de kinderen. “Maar na vijf minuten neemt mijn moeder het al over”, vertelt de zoon. Zijn vader weet wel hoe dat komt. “Ja, ze denkt dat ze het beter weet. Maar ja, moeders beslissen hoe het huis eruit ziet dus ook de kerstboom. En wij kunnen het sjouwwerk doen!”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Kerstbomen voor arme gezinnen, Staatsbosbeheer speelt voor Kerstman

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!