Video

Ad had 8000 boeken in huis, nu is hij een groot deel kwijt: ‘Het is leeg’

9 december 2023 om 23:08 • Aangepast 22 december 2023 om 02:04
nl
Ad Maas uit Leende heeft een nieuw thuis gevonden voor een groot deel van zijn enorme verzameling van 8000 boeken. Dat allemaal dankzij het tv-programma ‘Even Tot Hier’. “Het is leeg en luchtig, maar ik ben ook opgelucht”, zegt Ad.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

65 jaar lang verzamelde Ad Maas uit Leende het ene boek na het andere, waardoor hij een verzameling opbouwde waar een kleine bibliotheek jaloers op is. Maar omdat Ad een dagje ouder wordt, deed hij via onder meer Omroep Brabant een oproep om van zijn boeken af te komen.

In het satirische actualiteitenprogramma ‘Even Tot Hier’ was zaterdagavond te zien dat de boeken werden weggehaald uit zijn huis en naar een school in Harderwijk werden gebracht. Aanleiding was het nieuws dat jongeren de afgelopen jaren steeds minder zijn gaan lezen en daarvoor in de plaats liever gamen.

Voor presentatoren Jeroen Woe en Niels van der Laan reden om een potje ‘Begrijpend Lezergamen’ te organiseren voor de leerlingen: de boeken van Ad vormden in de gymzaal van de Harderwijkse school het decor van het spelletje. Wie werd geraakt door een laser, moest een passage uit het dichtstbijzijnde boek lezen. De juf kwam daarna langs voor een overhoring en stelde een vraag. Wie het antwoord goed had, mocht weer verder spelen.

Wachten op privacy instellingen...

De winnaar van het Begrijpend Lezergamen kreeg, uiteraard, een flinke stapel boeken. De rest van de collectie van Ad staat in de bibliotheek van de school, een ander deel gaat naar De Boekentuin in Alkmaar. Dat is een stichting die tweedehands boeken een nieuw leven geeft.

Ad kreeg van de televisiemakers nog een toepasselijk bedankje voor zijn medewerking: een boekenbon.

De boeken in de gang van het huis en nog 4000 boeken die opgeslagen liggen in de slaapkamers wil Ad nog niet weggeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!