'Eindelijk van die enge achterdeur af', cannabiskweker klaar voor wietproef

10 december 2023 om 14:26 • Aangepast 22 december 2023 om 02:03
nl
Cannabiskweker Fred van de Wiel uit Waalwijk kan na anderhalf jaar eindelijk zijn wiet legaal verkopen. Vrijdag gaat de wietproef van start bij alle coffeeshops in Breda en Tilburg. In het Omroep Brabant-programma KRAAK. wordt hij bijna emotioneel als hij over het project praat.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Cannabis wordt in Nederland gedoogd sinds de jaren 70. Ondernemers mogen het wel verkopen, maar ze mogen het niet inkopen. Hierdoor ontstaat de beroemde illegale achterdeur-constructie. Om daar vanaf te komen, besloot het kabinet Rutte in 2017 om een experiment te starten met de verkoop van legale, in Nederland gekweekte wiet. Die proef gaat vrijdag eindelijk van start en daar is Van de Wiel dolblij mee.

"In plaats van rood wordt het zwart hopelijk."

Anderhalf jaar is hij bezig geweest met het kweken van wiet in een speciale loods. "Dat wachten is vreselijk. Je hebt iets staan wat klaar is, waar je je ziel en zaligheid in hebt gestopt en dan duurt het nog anderhalf jaar voordat je mag beginnen", zegt de Waalwijkse ondernemer. "En al die tijd kwam er geen cent binnen, maar vrijdag gaan we beginnen. In plaats van rood wordt het zwart hopelijk."

Van de Wiel is bij toeval in de cannabis beland. "Ik was schoenenhandelaar in Waalwijk. Ik ben hier via via ingerold. Heb me erin verdiept en gekeken wat wel en niet mogelijk is. Ik heb ook geen groene vingers."

Die heeft hij kennelijk niet nodig om een loods vol te zetten met cannabisplanten. Hij wordt bijna emotioneel als hij beelden van een van zijn opkweekcellen ziet. "Je bent er zo lang mee bezig en nu zijn we trots dat we dit hebben kunnen bereiken."

"Mensen willen weten waar iets vandaan komt."

Het grote verschil tussen legale en illegale wiet is het keurmerk. Op de verpakking staat precies wat erin zit. "Het is prettig dat mensen nu weten waar het vandaan komt en dat het goede, zuivere cannabis is. Mensen willen graag weten waar iets vandaan komt. Of je het nu rookt, eet of drinkt. De keten is transparant." De ondernemer wil graag legale wiet, zodat hij in een normale zakenwereld komt: "Het wordt zoveel beter als je van die enge achterdeur af bent."

De ondernemer is niet bang voor concurrentie van de onderwereld. "Ik heb nog niks gemerkt, die markt is dermate groot." Hij heeft nog geen paardenhoofd in de tuin gehad. De test gaat lopen in heel Breda en Tilburg. Van de Wiel gaat hierbij negentien coffeeshops bevoorraden. "Het is de start van een stukje regulering van de hele coffeeshopwereld. Nu begint het pas, wat mij betreft en we gaan echt nog wel tegen dingen aan lopen. Maar ik heb er vertrouwen in en ik heb er zin in", aldus een opgetogen Van de Wiel.

Alles over de wietproef zie je in deze aflevering van 'Hoe..?'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!