Schulden van jongeren afgekocht voor een maatschappelijke tegenprestatie

12 december 2023 om 19:00 • Aangepast 22 december 2023 om 02:01
nl
De gemeente Helmond is van plan om schulden van jongeren af te gaan kopen. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend tijdens de presentatie van een nieuw jongerenbeleid. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Helmond 3,5 miljoen euro gegeven om te voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De gemeente haalt een onderzoek van RTL Nieuws aan, waarin staat dat de wijk Helmond-West het grootste risico heeft dat jongeren afglijden in de drugscriminaliteit. Het gaat dan om 1 op de 8 jongeren. Ook zag de gemeente dat Helmond op plek 8 van de meest ondermijningsgevoelige gemeenten staat. Het aantal risicojongeren is hierin een belangrijker factor.

"Zo hopen we ze ook op school te houden."

De gemeente wil zich nu focussen op jongeren in drie Helmondse wijken, Helmond-West, Helmond-Oost en de binnenstad. En vooral op jongeren die dreigen in de criminaliteit te belanden of die daar al met één been instaan. De aanpak van schulden is een belangrijke pijler. Want schulden en jeugdcriminaliteit hebben verband met elkaar. “Je ziet dat daar de verleiding heel groot is”, zegt burgemeester Elly Blanksma van Helmond.

De gemeente is daarom van plan om schulden af te kopen van jongeren die in de problemen zitten, door ze een saneringskrediet te geven. De jongere moet het bedrag niet in geld terugbetalen, maar met een maatschappelijke tegenprestatie. “Zo hopen we ze ook op school te houden. Zodat ze niet hoeven te gaan werken om het af te betalen. Er ontstaat rust en ruimte om te werken aan een nieuw perspectief”, vertelt Blanksma. De jongere wordt daar twee jaar in begeleid.

En de gemeente doet meer voor de jeugd. Zo wil Helmond extra jeugdcoaches in gaan zetten om beter zichtbaar te zijn voor jongeren. Ook wil de gemeente sneller hulp gaan bieden bij schoolverzuim. “Schoolverzuim is vaak een signaal van achterliggende problemen” zegt wethouder Cathalijne Dortmans.

"We willen deze jongeren niet als verloren zien."

Dat de gemeente wat probeert te doen aan de problemen is niet vreemd. De cijfers zijn schokkend in de drie Helmondse wijken. Zo heeft 33 tot 36 procent van de jongeren daar geen diploma. Van de kinderen tot twaalf jaar heeft 37 tot 39 procent de kans op een onderwijsachterstand.

Ook dringt het ‘gedrag van de straat’ de scholen binnen en hebben docenten niet de mogelijkheid om dit naast het onderwijs goed op te pakken. Jongeren hebben vaak zelf het idee dat een goede baan niet voor hen weggelegd is, schrijft de gemeente in een rapport over het nieuwe jeugdbeleid.

“We willen deze jongeren niet als verloren zien, maar ze helpen met een nieuw perspectief waarin de juiste afslag genomen gaat worden”, zegt Blanksma. Ook ouders kunnen rekenen op hulp. In sommige wijken leeft meer dan een kwart van de mensen in armoede. Volgens de mensen die in deze wijken werken, is de situatie zorgelijk. Zo gaan bijvoorbeeld problemen vaak over van ouders op kinderen. Enkel aandacht besteden aan de jeugd is dus niet voldoende.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!