WhatsApp-fraudeur appt per ongeluk politie, agent stuurt een selfie terug

13 december 2023 om 16:14 • Aangepast 22 december 2023 om 02:04
nl
"Hoi mam, mijn telefoon is kapot. Kan je mij een bericht sturen op WhatsApp?", ontving Inge van Luijt afgelopen week op haar werktelefoon. En daarmee wist ze genoeg: dit bericht was van iemand die haar probeerde op te lichten. De fraudeur probeerde het alleen bij het verkeerde slachtoffer.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

Inge werkt namelijk voor de politie in Den Bosch, dus de fraudeur had z'n slachtoffer wel heel ongelukkig uitgekozen. "Ik vond het appje wel heel bijzonder. Ik heb namelijk zelf geen kinderen en dan krijg je zo'n verzoek. Dat gaan we dus niet doen."

En dus besloot Inge op een bijzondere manier te reageren. "Mijn collega's en ik hadden een drukke dienst achter de rug en zaten nog wat na te kletsen. Dus hebben we samen maar een gezellige foto gestuurd naar die fraudeur. Ik krijg wel vaker van dit soort berichten, maar meestal reageer ik niet op die berichten."

#ik ben je moeder niet
Inge grijpt het moment aan om mensen te waarschuwen voor oplichting via WhatsApp. Op haar Instagramaccount heeft ze daarom een foto van de berichtjes gedeeld en schrijft ze: ‘Trap hier nooit in! #Ikbenjemoederniet’. Haar volgers vinden de reactie hilarisch.

WhatsApp-fraude is een veelvoorkomende truc waarmee fraudeurs mensen proberen op te lichten. Ze doen zich voor als een bekende van het slachtoffer, sturen een bericht waarin staat dat diegene in nood is en vragen het slachtoffer vervolgens op een link te klikken. Via die link stelen ze daarna geld van het slachtoffer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!