Deze gebedsgenezer is al 65 jaar dood, maar trekt nog honderden Brabanders

17 december 2023 om 12:00 • Aangepast 28 december 2023 om 02:01
nl
Op de uitnodiging die door onze brievenbus valt staat een foto van een man met een enorme bobbel in zijn nek. ‘Er bestaat geen ongeneeslijk’ staat er onder, en we zijn welkom om een lezing rond deze persoon bij te wonen. Het maakt ons nieuwsgierig: wie is deze Duitser, Bruno Gröning, wat gebeurt er op zo’n lezing, wat voor mensen komen er en hebben we soms met een sekte te maken? Onder de aanhangers blijkt ook een uit Tilburg afkomstige arts te zijn: "Ik gun het mijn patiënten."
Profielfoto van Sanne HoeksProfielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De in 1959 overleden Gröning zou mensen kunnen genezen met een speciale kracht afkomstig uit de bobbel in zijn nek, en volgens zijn aanhangers is deze kracht er nog steeds. Ook in Brabant komen deze mensen, ‘vriendenkringen’ noemen ze zichzelf, regelmatig samen in Helmond, Roosendaal, Tilburg, Veghel, Bergen op Zoom, Boxmeer en Eindhoven.

De informatie die we online vonden, komt vooral uit buitenlandse media. De vriendenkring wordt hier een gevaarlijke sekte genoemd, er wordt voor gewaarschuwd. We besluiten daarom zelf een kijkje te nemen. Onder een schuilnaam bezoeken we twee bijeenkomsten.

‘Wil jij het licht uitdoen?’
Op een regenachtige woensdagavond worden we hartelijk ontvangen in een klein zaaltje in Veghel. Er staan vier rijen met stoelen. Een beamer projecteert een grote foto van Bruno Gröning, daarvoor staat een tafel met een andere foto van Bruno en een vaasje bloemen. De meeste aanwezigen zijn zestigplussers. We worden welkom geheten en beginnen met het luisteren van muziek. "Wil jij het licht uitdoen?", wordt er gevraagd aan een vaste bezoeker.

De uitnodiging voor de bijeenkomsten (links).
De uitnodiging voor de bijeenkomsten (links).

Dat luisteren doen ze met gesloten ogen en de handen naar boven gedraaid op schoot. "Soms vergeet je dat, maar ik zal jullie er wel aan herinneren", stelt de leider ons nieuwelingen gerust. Het doel van deze houding is om de kracht via Bruno Gröning, ‘heilstrom’ genaamd, goed te kunnen voelen. ‘Einstellen’ heet dat, het zijn termen die deze avond nog vaak zullen vallen.

Opeens overgeven
Na het einstellen worden er nogal gedateerd aandoende video's getoond waarin vooral Duitsers vertellen over hun genezing dankzij Bruno Gröning. Verslavingen, rugpijn en andere kwalen: door open te staan voor Bruno’s kracht kan het allemaal verdwijnen.

Een jonge vrouw vertelt na de filmpjes dat ze tijdens het kijken van een bijna vijf uur durende film over Gröning opeens moest overgeven. Om eventuele twijfel weg te nemen, voegt een andere man zich bij het gesprek. Hij kan dit bevestigen want hij was er zelf bij. Het blijkt de leider van een andere vriendenkring, in Helmond. We besluiten dat dit ons volgende bezoekje wordt.

Salarisverhoging
Ook in Helmond is de ontvangst hartelijk met muziek, gezang en gedichten. Ook voor materiële wensen kun je bij Bruno terecht, zo blijkt. Een man zegt dankzij Gröning een salarisverhoging geregeld te hebben.

Een vrouw vertelt over haar hondje die een tumor op z'n poot had en geopereerd moest worden. Dat voelde niet goed voor haar, ze besloot de dierenarts af te bellen en een fotootje van Bruno op de poot van de hond te plakken. Dat hielp. "Nu weet ik dat het echt werkt", vertelt ze. Na afloop worden de fotootjes aan iedereen uitgedeeld.

Genezende foto's.
Genezende foto's.

Opvallend tijdens deze tweede bijeenkomst met vooral 'vrienden' die elkaar al langer kennen, is dat er veel mensen zijn met lichamelijke klachten. Een vrouw had een mislukte voetoperatie, een ander droeg haar arm in een mitella. Meerdere mensen konden niet zelfstandig voor de groep staan en hadden een stoel nodig om zich aan vast te houden.

Sekte of vriendenclub?
Is dit nou een sekte? In Veghel was de leider er duidelijk over: nee. Een financiële bijdrage is vrijwillig, al voelen we toch enige druk wat in het potje te stoppen. Ook bij de boekenstand wordt op een ‘vrijwillige’ donatie gerekend.

En al die foto’s van Gröning? Absoluut geen persoonsverering: het is een manier om zijn energie goed te kunnen ontvangen. Je kunt geen lid worden van de vriendenkring, zo horen we in Veghel. Maar na ons bezoek aan Helmond volgen meerdere verzoeken ons adres te delen ‘om op de lijst te zetten’.

In Nederland bestaat sinds 2020 geen sektemeldpunt meer om hier iets over te zeggen, maar buitenlandse instanties zijn er duidelijk over. ‘Een sekte die tot de dood kan leiden’, schreef Der Spiegel in augustus over de vriendenkringen, waar doktersbezoek ontraden zou worden. In België werd een vrouw onwel tijdens een bijeenkomst en werd besloten geen dokter te bellen. ‘Als het anders was verlopen, stond ik nu misschien voor de rechter wegens het niet verlenen van hulp aan mensen in nood’, zei een vrouw die erbij was tegen de Belgische krant De Morgen.

Het ontraden van artsbezoek hebben we niet gehoord op de bijeenkomsten in Veghel en Helmond.

Een folder over de vriendenkring.
Een folder over de vriendenkring.

Arts uit Tilburg
De Vriendenkring heeft een internationale vakgroep met artsen die kijken of de genezingsverhalen kloppen. De enige Nederlandse arts hierin is de in Tilburg geboren Dirk Leyten. Hij gelooft heilig in ‘hulp langs geestelijke weg’ en zegt getuige te zijn geweest van meerdere genezingen. "Bruno’s stelling ‘Ongeneeslijk bestaat niet’, dat is nogal wat. Ik heb daar ook mee geworsteld", vertelt de arts die nu in België werkt. Maar inmiddels gelooft hij het.

Verwijst hij zijn patiënten wel eens door naar een vriendenkring? "Absoluut niet, dat hou ik strikt gescheiden", aldus Leyten. Om daar even later aan toe te voegen: "Ik gun het mijn patiënten wel, er zijn er genoeg die ik graag die richting uit zou willen sturen. Maar ik zeg niet: 'ga naar Bruno'. Als het toevallig ter sprake komt, noem ik het natuurlijk wel. Maar ik stel me bescheiden op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!