Brabants sprintkanon Geophrey Coenraad naar Jeugd Olympische Winterspelen

14 december 2023 om 17:16 • Aangepast 28 december 2023 om 02:00
nl
Geophrey Coenraad is hét sprintkanon van Nederland. De 16-jarige langebaanschaatser uit Goirle is geselecteerd voor de Jeugd Olympische Winterspelen die op 19 januari van start gaan in Zuid-Korea. "Dit is het hoogst haalbare, geweldig dat ik mijn land mag vertegenwoordigen."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Bij schaatsen denken we niet gelijk aan Brabant, terwijl er goede voorbeelden zijn van succesvolle schaatsers uit onze provincie. Voormalig wereldkampioen Dai Dai N'tab uit Oisterwijk bijvoorbeeld of meervoudig Olympisch kampioen Ireen Wüst uit Goirle. Geophrey Coenraad komt ook uit Goirle en is een van de vier Nederlandse schaatsers die in actie komen tijdens de komende Winter Youth Olympic Games: twee jongens en twee meisjes tussen de 14 en 18 jaar.

"Ik zat in de auto toen ik het nieuws hoorde van mijn coach. Natuurlijk wist ik dat er een kans was dat ik geselecteerd zou worden, maar er zijn nog meer snelle jongens. Dat ik naar Zuid-Korea mag, is fantastisch. Ik ben supertrots", zegt de schaatser van IJsclub Tilburg vanaf een trainingskamp in eigen land.

"Ik hoor tot de snelste sprinters van de wereld."

Komende zaterdag schaatst hij een wedstrijd in Heerenveen. Daarna vertrekt Geophrey naar het Duitse Inzell voor een trainingskamp. Halverwege januari reist hij met andere Nederlandse topsporters naar Zuid-Korea. Daar staat de sprinter als enige Nederlandse jongen aan de start van de 500 meter, 1500 meter en de massastart. "De 1500 meter is niet mijn favoriete afstand, maar volgens mijn trainer kan er nog flink wat tijd van mijn persoonlijk record af. De 500 meter ligt me het beste en qua tijd hoor ik tot de snelste sprinters van de wereld. Je moet het alleen wel laten zien in een wedstrijd."

De laatste Brabantse schaatsmedaille op de Jeugd Olympische Winterspelen pakte Daan Baks uit Raamsdonk in 2016 op de 1500 meter. Geophrey aast ook op een plak. "Als er een podiumplaats in zit, dan is dat een grote kers op de taart."

Tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen komen niet alleen schaatsers in actie. Ook andere sporten zoals ijshockey, bobsleeën, curling, kunstrijden en diverse sneeuwsporten als alpineskiën en langlaufen staan op het programma. Het is de vierde editie van het evenement. De laatste keer in 2020 in Lausanne deden er 15 Nederlanders mee, vier jaar eerder in Lillehammer 13 en bij de eerste editie in Innsbruck waren dat er 17.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Broers hebben geen ijs in hun bloed, maar zijn toch kanjers op de schaats

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!