Kerstpakketten steeds duurzamer, maar zitten we daarop te wachten?

19 december 2023 om 08:00 • Aangepast 28 december 2023 om 02:00
nl
Een mooi kerstcadeau van de baas, dat is waar de meeste Brabanders op hopen. Maar iedereen die wel eens zo'n pakket heeft gekregen, weet dat niet alles wat erin zit even lekker of bruikbaar is. Eén op de vijf van die producten belandde vorig jaar in de vuilnisbak. Wat kunnen we dit jaar verwachten?
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Dit jaar is het extra belangrijk dat alle producten bruikbaar zijn, merken kerstpakketleveranciers. "Dat heeft ermee te maken dat het leven een stuk duurder is geworden", vertelt Wilco Jansen van de Sligro. Volgens de laatste trends zullen de pakketten vooral bestaan uit lekkernijen zoals koffie, thee, wijn en luxe snacks.

Langzame trends
De inhoud van de kerstpakketten is dit jaar niet schokkend veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. "Kerst is een feest van traditie, en dat geldt ook voor de kerstpakketten," verklaart Jansen.

Duurzaamheid speelt ook dit jaar een belangrijke rol. De koffie, thee en chocolade zijn bijvoorbeeld van fairtrade-kwaliteit en het opvulmateriaal wordt steeds vaker weggelaten. En werknemers vinden dit jaar vaker koffiemokken en hervulbare flessen in hun pakket.

Kerstgedachte
Jansen ziet ook dat bedrijven het belangrijk vinden dat kerstpakketten iets bijdragen aan maatschappelijke doelen. Zo wordt de hulp ingeroepen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgen werknemers de mogelijkheid om hun pakket, of de waarde daarvan, te doneren aan een goed doel. "Dit draagt bij aan de kerstgedachte om voor anderen te zorgen en past goed bij het kerstpakket," denkt Jansen hardop.

Ook lokale initiatieven, zoals Lekker Brabant, merken dit. "Wij zien dat steeds meer mensen het waarderen dat onze producten van lokale producenten komen en dat we samenwerken met verschillende Brabantse sociale werkplaatsen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

voller dan ooit
Het traditionele kerstpakket met lekkernijen blijft het populairst onder Brabanders. "Een laatste opvallende verandering is dat de pakketten steeds voller worden", zegt Jansen. Zijn bedrijf laat om die reden het verpakkingsmateriaal weg, zodat er meer producten bij passen.

Hoewel dit misschien niet meteen de verspilling vermindert, mogen werknemers dus ook dit jaar rekenen op volle pakketten met lekkernijen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!