Vijf 'bedreven' drugshandelaren uit Den Bosch: tot negen jaar cel geëist

18 december 2023 om 17:31 • Aangepast 29 december 2023 om 02:01
nl
Vijf verdachten uit Den Bosch hebben maandag een eis van drie tot negen jaar te horen gekregen van het Openbaar Ministerie (OM). De Bosschenaren, vier mannen en een vrouw, worden verdacht van bewerken, produceren en verhandelen van drugs en het deelnemen aan een criminele organisatie. Ze ‘verdienden duizenden euro’s per dag aan de handel in verdovende middelen’.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De laagste eis van drie jaar was voor de enige vrouw in de groep. Zij was verantwoordelijk voor het inpakken, verstoppen en vervoeren van blokken cocaïne.

De vier anderen kregen van het OM een eis van twee keer zeven, een keer acht, en een keer negen jaar te horen. “Verdachten zijn er bedreven in en doen klaarblijkelijk ook niets anders. Dit is voor hen ‘business as usual’. Van de geldbedragen die worden verdiend, worden namelijk nieuwe partijen cocaïne gekocht, vuurwapens mee betaald of uitvoerders van liquidaties mee geregeld”, aldus het OM.

Lange reeks veroordelingen
Een van de verdachten, de 52-jarige Bosschenaar Daan C. , had al een lange reeks veroordelingen op zijn naam staan wegens doodslag, drugs- en wapenfeiten. Hij kwam boven water door onderzoek dat in 2019 was begonen. Daarbij zijn door de politie berichten onderschept uit EncroChat. Dat is een afgeschermde berichtendienst die tot juni 2020 voornamelijk werd gebruikt door leden van de georganiseerde misdaad.

De Bosschenaar kwam naar voren in verband met de overdracht van ruim 87 kilo MDMA. Dat is de werkzame stof die wordt gebruikt voor de productie van XTC-pillen. De 52-jarige man bleek in contact te staan met een groep mensen die voorkomen in verschillende strafrechtelijke onderzoeken. Deze groep zou zich dagelijks bezighouden met de productie van en handel in enorme hoeveelheden verdovende middelen. Ook het witwassen van criminele opbrengsten, behoorde tot de activiteiten, aldus het OM.

Drugs, witwassen en handel in wapens
Uit de chats bleek volgens het OM dat de Bosschenaar en de andere verdachten uitgebreid overleggen over blokken coke, MDMA, vele liters amfetamine-olie en duizenden pillen. Ook gaat het over 'prijzen transport’ en over de prijzen van ‘speed’, ‘blok’ en 'hasj'. Ook lijkt hij volgens het OM betrokken bij witwassen en de handel in wapens. In chats zijn er foto’s van wapens verstuurd. Ook worden bestellingen gedaan voor cobra’s (verboden vuurwerk) en handgranaten. Zo wordt een ‘appel’ - een handgranaat - besteld, die moet afgaan bij iemands auto zodat ‘de hele achterkant ontploft’.

Het gaat in de periode van april tot en met juni 2020 om tientallen transacties, waarbij forse hoeveelheden verdovende middelen worden verhandeld. In totaal gaat het om tientallen kilo’s cocaïne, 32 liter metamfetamine-olie en 35 kilo metamfetamine.

Contact met 'Pablo-Icecobar'
Volgens het OM was de drugshandel van de verdachten internationaal. Zo komen er Colombianen en Mexicanen voorbij en wordt er over diverse internationale transportlijnen gesproken. Een van de verdachten heeft bijvoorbeeld contact met de EncroChat-account ‘Pablo-Icecobar’, de Mexicaan die onlangs tot een gevangenisstraf van bijna 15 jaar werd veroordeeld. Deze Mexicaan was de grote man achter verschillende drugslabs verspreid over heel Nederland, waaronder een drugsboot in de dorpshaven van Moerdijk.

De rechtbank doet op 21 februari volgend jaar uitspraak.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Drijvend drugslab in dorpshaven: 'Pablo Icecobar' krijgt 15 jaar cel

Grootschalige handel in cocaïne via schrootbedrijf: twee mannen opgepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!