Ruzie over live muziek op begraafplaats, maar nu is er een oplossing
In juni ontstond er veel commotie nadat directeur Roel Stapper van Zuylen bij Omroep Brabant aangaf dat hij van zijn begraafplaats een soort recreatiepark wil maken. Hij kondigde onder andere een nieuw openluchtkunstwerk aan met een podium met zestig zitplaatsen en sloot zelfs een optreden van dj Tiësto niet uit.
Hij schopte daarmee flink tegen het zere been van een grote groep nabestaanden die het respectloos vonden. Na een fikse ruzie heeft een mediator nu een akkoord tussen beide partijen bereikt.
"Alles moet in lijn zijn met rouw en rust."
"Er is een regelement van orde opgesteld", vertelt Iwan Dienjes van de Bredase LPF-fractie, die woordvoerder was voor de groep nabestaanden. "Daarin staat dat alles in de lijn moet zijn met rouw, rust, sereniteit en eerbied. Er komen dus geen festivals of optredens van bandjes."
"Als er iets te doen is, wordt dit ook door Zuylen tijdig gecommuniceerd met een bord bij de ingang", zo vervolgt Dienjes. "Maar ook op de website. Zo weet iedereen wanneer er iets te doen is en kan er na afloop weer rustig gerouwd worden."
Dat duurt nooit lang, want een ook een uitvaart buiten neemt ongeveer een uur in beslag. Er zijn wel extra spelregels bedacht. Een afscheid in kunstwerk Adore kan op eenzelfde manier als binnen, maar men is bijvoorbeeld gebonden aan een maximale geluidproductie. Het aantal decibel is beperkt en mag niet heel veel meer zijn dan het omgevingsgeluid.
"Er wordt bij het kunstwerk niet gedronken en gerookt."
"Daarnaast begeleiden de medewerkers van Zuylen de mensen van en naar de buitenaula, zodat ze niet zelf langs de graven gaan sjouwen", vult Dienjes aan. "En er wordt bij het kunstwerk niet gedronken en gerookt. Voor een kop koffie na de dienst gaan mensen terug naar het hoofdgebouw."
"Eigenlijk gingen de onderhandelingen vrij soepel", blikt Dienjes terug. "Het liefst had men gehad dat het ding zou worden afgebroken, maar dat was natuurlijk niet realistisch. Er is veel kwaad bloed gezet door Zuylen, maar op deze manier is het acceptabel."
"We hebben water bij de wijn gedaan, maar het akkoord brengt ons wel rust", zegt nabestaande Maria Baum. "Met dit akkoord kunnen we leven."
"We zijn blij dat dj Tiësto hier niet komt optreden", zegt nabestaande Janny van Wanrooy. "Dat nieuwsbericht en wat ze nog meer wilden, bracht ons veel stress. Wij willen rust en sereniteit op de begraafplaats."
"We zijn opgelucht dat we de vele emoties bij mensen hebben kunnen wegnemen."
"Dit was niet nodig geweest als de communicatie beter was geweest", zegt Veronique Graumans, die zich als burgerraadslid van de LPF ook hard maakte voor de nabestaanden. "Het liep zes maanden geleden heel hoog op, maar nu zijn we tevreden. Ik denk dat iedereen hier een lesje heeft geleerd."
Bij Zuylen steken ze de hand in ieder geval in eigen boezem. "Er zijn veel emoties bij mensen en als je die dan kan wegnemen, ben je zeker opgelucht", zegt Ietje de Werd, voorzitter van de Raad van Toezicht. "We hebben hier ook van geleerd. Wij hebben de communicatie naar de nabestaanden niet goed gedaan en daar hebben we zelf ook veel last van gehad. De volgende keer doen we dat anders. Bij nieuwe projecten komt er een projectleider en volgen er informatieavonden."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Nabestaanden waren bang dat de begraafplaats een pretpark zou worden