Coronazaken lopen bij rechter met sisser af: 'Het leek wel een poppenkast'

23 december 2023 om 13:00 • Aangepast 9 januari om 02:09
nl
Teveel tijd tussen het moment dat er boetes zijn uitgedeeld en de daadwerkelijke berechting. Onvolledige of taalkundig onnavolgbare processen-verbaal. De kantonrechter in Den Bosch werd eerder deze week niet vrolijk van de behandeling van een aantal coronazaken. Met ogenschijnlijk frisse tegenzin legde ze de meeste gedaagden geen straf op. "Het leek wel een poppenkast."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ruim dertienhonderd mensen die tijdens de coronaperiode in Brabant een boete kregen, wachten nog op een zitting voor de kantonrechter. Haast is geboden, omdat dit soort zaken na drie jaar verjaart. Het COVID-19 virus hield ons land van begin 2020 tot mei 2022 in zijn greep.

"Niks aan de hand, dachten we, en toen kregen we een bon."

Ook voor drie mannen uit Bladel (24), Den Bosch (23) en Vught (25) kreeg deze periode een juridisch staartje. Ze meldden zich eerder deze week in het Paleis van Justitie in Den Bosch. Waarom hadden ze een dagvaarding gekregen? Noury Yahouni uit Bladel, één van hen: "We zaten op 6 december 2020 met zijn vieren in twee auto’s, netjes verdeeld en in de wagens een eindje uit elkaar. In die tijd moest je immers afstand houden."

"We hadden de raampjes opengedraaid om met elkaar, maar vanuit onze stoelen, te kunnen praten. Niks aan de hand, dachten wij. Toen kwam de politie en die vroeg ons uit te stappen. Meteen kregen we een bon, voor samenscholing. Direct hebben we aangekondigd dat we dit niet zouden accepteren."

In september dit jaar (bijna drie jaar later dus) werden ze gesommeerd zich bij de kantonrechter te melden. De officier van justitie hield tijdens de behandeling vast aan haar standpunt. De drie mannen waren strafbaar, omdat ze met meer dan twee mensen bij elkaar stonden. Dat was toen niet in het belang van de volksgezondheid, zo betoogde ze. Het OM wilde nog wel de boete halveren, omdat de berechting zo lang heeft geduurd. De kantonrechter dacht er anders over: het proces-verbaal rammelde aan alle kanten. Ze besloot het drietal vrij te spreken.

"Ze gaf ons korting, ik vond het een vreemde zitting."

Yahouni kon na afloop de lol niet op. "Ik vond het een vreemde zitting. Je merkte gewoon aan alles dat de officier ons per se wilde aanpakken. Uiteindelijk draaide ze toch een beetje bij en gaf ze ons korting op die boetes. Korting!? Blijf dan bij je eis. Ik heb het al met al als een poppenkast ervaren, zeker omdat we drie jaar moesten wachten."

Ook een 30-jarige man uit Heesch kon de rechtszaal schadevrij verlaten. Hij had een boete van 95 euro gekregen, omdat hij in april 2021 ’s avonds om elf uur over straat liep. Dat was een overtreding van de avondklok. Hem zou echter niets gebeuren wanneer hij de kortste weg naar huis zou nemen. Dat deed-ie, en toch kreeg hij een boete thuisgestuurd. Volgens de kantonrechter was de avondklok genegeerd, maar omdat het proces-verbaal rammelde, kreeg de man uit Heesch geen straf.

Aan het eind van de middag had een man van 31 uit Oss wel pech. Hij was op 23 december 2020 betrapt op het niet dragen van een mondkapje. Hij moest wel een boete betalen, al werd die teruggebracht naar 50 euro.

Nog ruim dertienhonderd coronazaken te gaan.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Er liggen nog veel zaken van corona-overtreders op de plank, het OM moet haast maken om de overtreders op tijd voor de rechter te krijgen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!