Leerling (14) misbruikt door conciërge, 3,5 jaar cel geëist

21 december 2023 om 13:05 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
Ze waren verliefd op elkaar, maar ze verschilden veel te veel. Hij was conciërge op een school voor speciaal onderwijs in Helmond en zij een leerling. Hij was in de vijftig en zij pas veertien. Hij was dominant en zij afhankelijk. Ze hadden dagelijks contact en dat leidde al snel tot seksuele handelingen. En daarom eiste justitie donderdag 3,5 jaar cel tegen de conciërge.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

A.S. (56) uit Helmond zat er donderdag bij als een gebroken man. Tijdens de 2,5 uur durende zitting huilde hij aan een stuk. Hij was af en toe nauwelijks te verstaan door zijn emoties. Want, wat was hij stom geweest om zo’n vergaande vriendschap aan te knopen met een leerlinge van zijn school.

Hij was de spin in het web op school en stond midden tussen de leerlingen. Het veertienjarige meisje keek naar hem op en werd verliefd op hem. Ze noemde hem haar soulmate en tweede papa, en ze kon niet zonder zijn hulp. Na knuffelen in een lokaal kwam het al snel tot dagelijkse berichtjes en werd er bij de conciërge thuis afgesproken. Dat was om gratis gitaarles te geven, maar daar kwam weinig van.

Kwetsbaar meisje
Uit het berichtenverkeer kwam het beeld naar voren van een zeer kwetsbaar meisje en een dominante man. Zij wilde het goed doen, terwijl hij vaak boos en veeleisend reageerde, vaak met hoofdletters: ‘JE DOET NIET WAT JE BELOOFD HEBT’, schreef hij dan aan haar. En dan ging het over seksuele handelingen.

Het meisje was bang om de man kwijt te raken en zo raakte hun verhouding steeds schever. Tot ze er precies een jaar geleden, op haar zestiende, genoeg van had. Ze vertelde haar hele verhaal aan de huisarts en Veilig Thuis en zo kwam de politie eraan te pas. A.S. werd gearresteerd en zat twee weken in de cel.

Vertrouwenspersoon
De officier van justitie was niet mild voor de man. Dat wat hij heeft gedaan en allemaal heeft bekend kan echt niet, vond ze. “Hij was haar vertrouwenspersoon en wilde haar helpen. Maar hij deed het tegenovergestelde”, zo zei ze.

Volgens justitie is er voldoende bewijs dat de man al seks met het meisje had toen ze veertien was en dat ging door tot haar zestiende. Ze was steeds bang dat hij boos werd en deed haar uiterste best om A.S. tevreden te houden.

Verdachte geeft alles toe
Bijzonder in deze zaak is dat de verdachte alles toegeeft. Uit onderzoek blijkt dat hij niet pedofiel is of een andere seksuele stoornis heeft. Het lijkt erop dat het om een uitzonderlijke verliefdheid ging tussen een jong meisje en een veel oudere man, die veel te ver is gegaan.

Biologisch is het nog te verklaren, meende de advocaat. Maar, zo’n ongelijke verhouding is wel strafbaar, meende de officier van justitie. A.S. hoeft niet behandeld te worden volgens deskundigen, maar verdient wel een flinke onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn daden. Ze eiste dan ook 42 maanden cel.

'Ik heb zoveel spijt'
A.S. eindigde de zitting, zoals hij die ook begonnen was: hij liet zijn tranen de vrije loop. Terug de cel in betekent dat hij ook zijn nieuwe baan zal kwijtraken. "Ik heb zoveel spijt", waren dan ook zijn laatste woorden.

De rechtbank doet uitspraak in deze zaak op 25 januari.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Begin dit jaar spraken we de vader van het meisje. Hij was geschokt toen hij hoorde hoe de conciërge zijn dochter had misbruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!