Vrolijk kerstfeest, ehhh, krestfeest! Nog even een taallesje

23 december 2023 om 20:00 • Aangepast 9 januari om 02:08
nl
Bijna kerst, tijd voor gezellig samenzijn, sissende lapjes vlees op het gourmetstel en cadeautjes onder de boom. Nu de laatste dagen van 2023 wegstrijken heeft Wim Daniëls nog een interessant weetje over het feest van het licht. De taalkundige uit Aarle-Rixtel zegt dat het eigenlijk helemaal niet Kerstmis is, maar Krestmis.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

In het woord 'kerst' hoort de letter 'r' namelijk vóór de 'e' te staan. En de 'e' is eigenlijk een 'i'. Geen kerst maar krist van Christus dus, legt Daniëls op X uit.

En hij vervolgt: "De verspringing van de letter 'r' met een klinker komt vaker voor: vorst in plaats van vriezen, borst is Brust in het Duits, Geldrop (dorp) en drie (dertien)."

"Om dyslectisch van te worden."

Op X kunnen ze het taallesje wel waarderen. "Wat een leuk weetje, dank Wim", reageert Frits. En Willem schrijft: "Grappig, wist ik niet."

"In het Fries is het Kryst…", weet Cornelis. "Ik wist ooit hoe dat verschijnsel heet, maar ben het kwijt. Ik heb het geleerd met het woord 'ros' (horse)", aldus Dirk. En Michel zegt: "Om dyslectisch van te worden..."

Plagvreugd doet tot slot op X ook een olijke duit in het zakje: 'Intressant'.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!