Video

Vuurwerkverbod of niet: Tilburg knalt het nieuwe jaar in

1 januari om 01:52 • Aangepast 9 januari om 02:09
nl
Van een afsteekverbod is weinig te merken in Tilburg. De meeste mensen gaan ouderwets knallend het nieuwe jaar in. Op voorhand was al bekend dat de politie het verbod niet zou handhaven, omdat ze daar de capaciteit niet voor heeft. Op straat wordt daarom gewoon oud en nieuw gevierd zoals het al jaren gebeurt met vreugdevuren, champagne en veel vuurwerk.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

In de Tilburgse wijk Broekhoven vieren Charlotte (22) en Melisse (24) hun oud en nieuw bij een vreugdevuur. Hun vrienden steken er vuurwerk bij af en gooien wat knalwerk in het vuur. "Ik denk dat jij de Staatsloterij gaat winnen", zegt Charlotte tegen de ander met een lach tegen Melisse. "Dat zou een goed begin zijn van 2024."

De twee blijven nog even hangen bij het vuur, maar gaan later vannacht nog op stap. Ondertussen gaat er achter hen flink wat vuurwerk de lucht in, terwijl het nog niet eens middernacht is. "Zo'n verbod, daar valt niet op te letten. Maar wij hebben nog geen vuurwerk aangeraakt hoor", vertelt Charlotte.

"Een vuurwerkverbod gaat in Tilburg sowieso niet werken, het is hier in de wijk echt traditie", zegt Melisse die in de wijk woont, terwijl er nog meer vuurwerk de lucht in gaat. "Het is de sfeer. Ik zit er niet voor niets een uur voor in de auto om het hier te vieren", vertelt Charlotte.

"We zitten er warmpjes bij, scheelt weer in de stookkosten."

Piet, de man die verantwoordelijk is voor het vreugdevuur, doet goed zijn best. "We zitten er warmpjes bij, scheelt weer in de stookkosten", lacht hij. "Ik stook, maar steek niks af, want daar heb ik geen geld voor. Ik krijg zo weinig van de gemeente, dus dat gaat niet lukken."

Ook Piet merkt in Broekhoven weinig van het afsteekverbod. "Dat verbod is niks waard, de mensen doen toch wat ze zelf willen. Dat zag je in de coronatijd ook. We hebben zelden zoveel en zulk mooi vuurwerk gezien."

Om middernacht gaat het in de Tilburgse wijk Oud-Zuid helemaal los, van een vuurwerkverbod is daar niets te merken. Anouska en Rowena zijn er duidelijk over: "In Oud-Zuid doen we niet aan een afsteekverbod. Nooit!" Twee kinderen zijn daar maar wat blij mee. "Vuurwerk is het allerleukste van oud en nieuw. Ik ben een vuurwerkpyromaan", zegt de oudste van de twee jongetjes.

"Wij mogen toch ook genieten zo aan het eind van het jaar?"

Zijn moeder zegt dat het ook in deze wijk niet te handhaven is. "Aan de ene kant snap ik het verbod niet, aan de andere kant wel. Voor de dieren is al dat vuurwerk heel zielig, maar voor de kinderen is het heel leuk en een traditie."

Ook Indy gelooft niet dat Tilburg ooit vuurwerkvrij wordt. "Die klappen zijn leuk, maar soms wel zo hard dat het pijn aan mijn oren doet." Twee mannen zijn heel blij dat het verbod zo genegeerd wordt. "Wij mogen toch ook genieten zo aan het eind van het jaar. Vuurwerk hoort erbij!"

Feest in Oud-Zuid in Tilburg (foto: Omroep Brabant).
Feest in Oud-Zuid in Tilburg (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!