Video

'Apenkooien is niet gevaarlijk maar juist goed voor kinderen'

4 januari om 21:57 • Aangepast 17 januari om 02:02
nl
Apenkooien is spelenderwijs en met veel enthousiasme bewegen. Dat zie je af aan de deelnemertjes in sporthal De Rusheuvel in Oss. Bloedfanatiek zijn ze. Overal rood aangelopen koppies. Het geluid van enthousiaste yells en piepende sportschoenen vult de ruimte tijdens de Apenkooi Kampioenschappen.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Wat dit kampioenschap zo speciaal maakt? Apenkooien is de afgelopen jaren verbannen uit de Nederlandse gymzalen, het zou namelijk te gevaarlijk zijn. Dat terwijl Apenkooien harstikke goed voor je is," zegt organisator Jeroen van de Pol. "Wij hebben het traditionele Apenkooi uit de Nederlandse gymzalen minimaal aangepast om er een kampioenschap van te kunnen maken. Met hier en daar een extra matten als valbeveiliging."

Met succes. Lenn (10) uit Oijen heeft het zweet op zijn voorhoofd staan. Het ontwijken van 'de tikkers' is duidelijk niet voor watjes. "Wat het vermoeiend maakt? Het rennen en telkens allemaal obstakels op en af gaan," vertelt hij. "Het leukste aan hier apenkooien is het spelen met andere kinderen," vindt de 11-jarige Lizzy van basisschool De Lockaert in Oss. "Kinderen die je niet kent, maar waar je wel leuk mee doet."

"We moeten vier uur lang rennen. Da's best vermoeiend."

Een meisje dat namens basisschool De Evenaar in Oss meedoet, vindt het vooral leuk dat je als team samenwerkt. "Dat je met z'n allen bent, als team. Lekker rennen. Al zijn er wel al een paar door hun enkel gegaan." Nog zo'n fanatiekeling is de jongen naast haar. "Ik ben een keer door m'n enkel gegaan. Maar ik heb ook een salto geprobeerd dus... Misschien was ik iets te fanatiek," grijnst hij. "We moeten vier uur lang rennen. Da's best vermoeiend."

Jeroen van de Pol kijkt met een grote glimlach toe. "Gisteren hebben we apenkooien voor volwassenen gespeeld. Nou ik kan je zeggen: dat was vrij vermoeiend", lacht hij. "Na een potje lag ik hijgend langs de kant."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!