Herder Riaan sliep nachten niet om zijn drachtige schapen te beschermen

5 januari om 15:04 • Aangepast 17 januari om 02:05
nl
"Sinds kerst heb ik niet meer stilgezeten. Soms sliep ik in m'n stoel in het kantoor naast de stal", vertelt Riaan Strijdom, die zelf bij de schaapskooi in Heeze woont. Continu hield de schaapsherder zijn kudde, en de stal die dreigde onder te lopen, in de gaten. "Zo moest ik middenin de storm een tent opbouwen omdat veertig schapen niet meer in de ondergelopen stal konden staan."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Vanaf kerst begon het water te stijgen. Sindsdien heb ik niet meer stilgezeten." Dag en nacht waakte Riaan over zijn schapen. Maar liefst 450 van 'zijn' dames zijn drachtig. De eerste twee van in totaal tussen de 500 en 600 lammetjes zijn deze week geboren. "Ik moest ze echt beschermen tegen het water."

Hoe zijn dagen eruit zagen? "Je staat om vijf uur op. Dan is het tijd voor een bak koffie en doe je je koplamp op. Je werkt met je koplamp op, want je hebt dieren binnen en buiten de stal die verzorgd moeten worden. Je moet constant op de plaats kijken waar je het water kan doorsluizen of keren. Dat doe ik samen met Staatsbosbeheer."

De omgeving van de stal is kletsnat (foto: Heeze-Leende24).
De omgeving van de stal is kletsnat (foto: Heeze-Leende24).

Riaan moest zelfs de stal ophogen met zand. "Dat was nodig om het kraamgedeelte droog te zetten. Het zijn echt uitzonderlijke tijden", blikt hij terug. "Middenin de storm moest ik noodgedwongen een tent opbouwen voor de andere groep schapen. Zo'n veertig schaapjes pasten niet meer in de stal. Daar waar ze moesten staan, konden ze niet meer staan. Er stond water in."

"Vanavond kan ik eindelijk een avond op de bank liggen."

Donderdagnacht heeft hij non-stop doorgewerkt. "Er moesten buizen worden geplaatst, zodat het water kon weglopen. Inmiddels staat het water al een stuk lager." De schaapsherder staat constant in contact met Waterschap De Dommel. "Maar vanavond kan ik eindelijk een avond op de bank liggen", lacht hij.

Vol trots vertelt hij over zijn leven met de schaapskudde. "Je leeft hier met de elementen. Onze schapen zijn ons alles. Ik woon hier, maar ik mag met mijn stalkleren niet in huis komen. Dus heb naast de stal zo’n heerlijke stoel op kantoor staan, waar ik af en toe even m’n ogen in kon dicht doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!