Goede voornemens: zet kleine stapjes en neem de tijd om te veranderen

8 januari om 09:00 • Aangepast 17 januari om 02:05
nl
Vier of de vijf goede voornemens sneuvelen al in de eerste maand, weet Stefan van Rooijen, huisarts in Asten en schrijver van het boek 'Plan je fit'. Hij adviseert daarom in kleine stapjes aan je fitheid te werken. “Maak van je eigen fitheid je hoogste prioriteit”, zegt Van Rooijen in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Volgens Van Rooijen nemen de meeste mensen te veel hooi op de vork als het om goede voornemens gaat.

De meest genoemde voornemens zijn:

  • gezonder eten
  • afvallen
  • meer bewegen
  • minder stress

“Je kunt niet alles tegelijk, en het is een dagelijkse investering”, zegt Van Rooijen. Het gaat vaak om gedragsverandering en dat kost tijd. Als je iedere avond een wijntje drinkt, kost het zeker drie maanden voordat je die gewoonte kwijt bent.

“Die programma’s die zeggen dat je fit kan worden in vier weken. Dat kan helemaal niet. Daarom raad ik diëten ook altijd af. Het gaat om de langere termijn.” Zijn boek heeft om die reden dan ook een plan voor zes maanden. Dat is de tijd die nodig is om gedrag aan te passen.

Maak een ‘als-dan-plan’
Als je toch dreigt te zwichten voor de behoefte aan een glas wijn of sigaret te kiezen, moet je een plan achter de hand hebben, adviseert de huisarts. “Als je dat voelt aankomen, ga dan een stukje wandelen of maak een alcoholvrije cocktail die tijd kost om te maken. Maak het heel concreet en ga stap voor stap te werk.” Natuurlijk kost het nog altijd doorzettingsvermogen en wilskracht, maar je hebt volgens Van Rooijen ook de juiste kennis nodig om het vol te houden.

Volgens de huisarts kan een fit lichaam ervoor zorgen dat je langer en gezonder leeft. Hij zegt iedereen er op elk moment mee kan beginnen, ook als je al vijftig of ouder bent. “Als je stopt met roken voel je dat al na vijf dagen. Ook als je niet meer iedere avond dat wijntje of biertje drinkt, zul je snel merken dat je weer meer energie krijgt. Het is wonderlijk wat een fit lichaam met je kan doen.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Huisarts Stefan strijdt tegen influencers: 'Mensen willen wondermiddeltjes'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!