Harrie Lavreysen pakt goud op sprint bij EK baanwielrennen

13 januari om 21:02 • Aangepast 1 februari om 11:38
nl
Harrie Lavreysen heeft zijn tweede gouden medaille veroverd op de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. Op de sprint, het onderdeel waarop hij olympisch- en vijfvoudig wereldkampioen is, veroverde de 26-jarige wielrenner uit Luyksgestel voor de derde keer de Europese titel.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Lavreysen versloeg in de finale de Pool Mateusz Rudyk in twee heats. Het was een herhaling van de finale van vorig jaar. In de halve finales had Lavreysen zijn landgenoot Jeffrey Hoogland al uitgeschakeld.

Lavreysen won al veel in zijn leven als baansprinter. Deze derde Europese titel op de sprint was zeker niet de belangrijkste, maar hij was onder de indruk van de sfeer in het Omnisport. "Ongelooflijk. Ik heb veel meegemaakt, maar dit was echt genieten", sprak hij na zijn zege.

"Ik had niet verwacht nu al zo goed te zijn en kijk uit naar dit jaar."

Zijn sprints noemde hij 'uit het boekje', zowel in de halve finales tegen landgenoot Jeffrey Hoogland als in de strijd om het goud. "Het waren hele mooie ritten, superstrak. En die halve finale was zeker geen eitje. We kennen elkaar zo goed. Ik stond erna al helemaal aan voor de finale."

In de finale probeerde Rudyk volgens Lavreysen iets waarmee de Australiër Matthew Richardson hem vorig jaar één keer versloeg. "Maar gelukkig herken je die scenario's snel en dan weet je wat je moet doen. Ik had niet verwacht nu al zo goed te zijn en kijk uit naar dit jaar. Ik weet hoe we hier naartoe hebben gewerkt en het kan nog beter."

Hoogland slaagde er zaterdag niet in het brons te pakken. Hij werd in twee heats afgetroefd door de Israëliër Mikhail Yakovlev.

Lavreysen en Hoogland hadden, samen met Roy van den Berg, op de openingsdag al goud veroverd op de teamsprint. Zondag volgt nog het onderdeel keirin waarop Lavreysen eveneens de titelverdediger is.

Harrie Lavreysen tijdens de finale sprint (foto: ANP).
Harrie Lavreysen tijdens de finale sprint (foto: ANP).
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen (rechts) geven elkaar de hand na de halve finale sprint in Apeldoorn (foto: ANP).
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen (rechts) geven elkaar de hand na de halve finale sprint in Apeldoorn (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!