Liveblog

Megabrand in parkeergarage: 'brand onder controle' • zorgen om constructie

17 januari om 11:59 • Aangepast 2 februari om 02:04
nl
Zo'n 180 bewoners van het appartementencomplex Velderwoude in Den Bosch moesten woensdagochtend hun huis uit nadat er brand was uitgebroken in de parkeergarage. Tientallen auto's aan de Haverleij werden vernield door het vuur. De brand brak rond tien voor negen uit. Twee uur later bereikten de vlammen ook de appartementen van het complex. Omstreeks een uur 's middag was de brand onder controle. Het is niet duidelijk wanneer de geëvacueerde bewoners terug mogen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten

Liveblog

20.22

Aantal bewoners nog niet terug naar huis

De bewoners van 22 appartementen mogen voorlopig nog niet terug naar huis. In de constructie van de appartementen die recht boven de garage zitten, zijn scheuren ontstaan. Het is daarom nog niet veilig genoeg om terug te keren. De bewoners van de 64 overige appartementen mogen wel terug naar huis. Dat gebeurt onder begeleiding.

Hier lees je meer over waarom de bewoners nog niet terug naar huis mogen

16.06

Nog niet duidelijk wanneer bewoners appartement in mogen

Het is nog niet duidelijk wanneer de ongeveer 180 bewoners hun huis weer in mogen. Ze worden aan het einde van de middag bijgepraat door de Veiligheidsregio. Mogelijk mogen enkele bewoners vanavond wel hun woning in om medicatie te halen, als ze medicijnen nodig hebben. Volgens de Veiligheidsregio geldt dit niet voor alle bewoners, omdat sommige delen van het appartementencomplex te onveilig zijn.

14.42

Veiligheidsregio: 'Impact is groot, veel rookschade'

13.53

Zo ging de blusrobot te werk

13.31

Brand overgeslagen naar één appartement

Het vuur in de parkeergarage zou volgens Tom Siebers van de Veiligheidsregio zijn overgeslagen naar zeker één appartement. Toch zal de schade, en dan met name de rookschade, waarschijnlijk veel groter zijn.

13.26

Schade in garage wordt langzaam zichtbaar

Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
13.21

Update Veiligheidsregio: 'Het is onder controle'

12.59

Bewoners krijgen eten en drinken

De bewoners die nog worden opgevangen in het politiebureau aan de Beverspijken, krijgen daar eten en drinken. Dat meldt de gemeente Den Bosch op haar website. "Het is nog niet bekend wanneer de bewoners terug naar huis kunnen."

12.57

Brand lijkt onder controle

Volgens de gemeente Den Bosch is het vuur op dit moment onder controle. Ook komt er een stuk minder rook vrij dan eerder. Overigens kan het nog wel even duren voor het sein brand meester wordt gegeven.

12.56

Nog altijd vlammen

Op onderstaande beelden is te zien hoe het vuur nog altijd woedt in de garage.

12.46

Burgemeester onderweg naar gedupeerden

De burgemeester is onderweg naar de opvang om daar met gedupeerde bewoners te praten. Hij gaat er volgens een woordvoerder vooral naar toe om te luisteren en te horen wat hun vragen en zorgen zijn. De gemeente Den Bosch op haar website: "De burgemeester is naar de plek toe waar omwonenden worden opgevangen. Om met de mensen te spreken en te luisteren naar de vragen en zorgen."

12.44

Nog zo'n 70 mensen opgevangen

Er worden zo’n 60 à 70 mensen opgevangen aan de Beverspijken. Dat waren er eerder vanochtend wat meer. De mensen die gebruik maken van de opvang hoeven daar echter niet te blijven en kunnen ook naar bijvoorbeeld familie gaan.

Mocht het zo zijn dat mensen langere tijd niet terug kunnen naar hun huizen dan is het in eerste instantie aan de mensen zelf om een alternatief te regelen. Lukt dat echt niet dan komt de gemeente in beeld om een oplossing te bieden.

12.40

'Zal niet zomaar instorten'

Volgens een woordvoerder van de brandweer is er niet zozeer sprake van instortingsgevaar. Wel is het binnen te gevaarlijk voor mensen om te werken. Delen van de constructie, zoals stukken beton en metaal, zouden los kunnen raken en naar beneden kunnen vallen.

12.27

Constructie onbetrouwbaar

Een woordvoerder van de brandweer bevestigt dat er niemand meer het gebouw naar binnen mag. Er zijn grote zorgen om de constructie van de parkeergarage. Vanuit de garage komt een hoop lawaai. Dat bonkende geluid zou volgens de woordvoerder van de brandende auto's kunnen komen, maar het kan ook beton van het plafond zijn. Naast een blusrobot zijn er ook plannen om een waterkanon in te zetten.

12.24

De blusrobot is klaar voor gebruik

Omdat het binnen te heet en gevaarlijk is om te blussen, wordt nu een speciale robot ingezet. Die is vanuit Rotterdam naar Den Bosch gebracht.

Foto: Tom Berkers.
Foto: Tom Berkers.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
Foto: Bart Meesters / SQ Vision.
12.20

Het is enorm warm in de parkeergarage

De brandweer kan door de hitte niet naar binnen in de parkeergarage. Ze willen daarom een waterkanon inzetten.

12.18

Er blijft heel veel rook uit de parkeergarage komen

Foto: Tom Berkers.
Foto: Tom Berkers.
12.12

Emoties bij bewoners

Bewoners van het complex werden woensdagochtend opgeschrikt door de brand. Sommige zagen de rookwolken zelf ontstaan, anderen sliepen nog en werden uit bed getrommeld.

12.05

Er zijn nog vlammen te zien in de parkeergarage

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
11.30

Een blusrobot is aangekomen om de brand te bestrijden

Omdat het binnen te heet en gevaarlijk is, is er een speciale blusrobot onderweg. Die zit in dit busje.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
11.00

Het vuur bereikt ook de appartementen van het complex boven de parkeergarage

De parkeergarage ligt onder Kasteel Velderwoude, een complex met daarin 52 woningen en 34 appartementen. Het vuur zou ook een deel van de appartementen hebben bereikt.

Zwarte rook boven het complex (foto: SQ Vision).
Zwarte rook boven het complex (foto: SQ Vision).
10.30

Er is een NL-alert verstuurd

Er is sprake van veel rookontwikkeling. Zwarte rook komt uit de parkeergarage. "Blijf uit de rook, sluit deuren en ramen en schakel ventilatie uit", luidt de boodschap.

10.00

Appartementen boven de parkeergarage worden ontruimd

De brandweer heeft snel opgeschaald naar zeer grote brand. Mensen worden opgevangen in het voormalige politiebureau aan de Beverspijken.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
08.50

Melding brand in de parkeergarage van appartementencomplex Velderwoude in Haverleij

In de parkeergarage zou een bestuurder met zijn auto tegen een muur zijn gereden, waarna het vuur ontstond. Die bestuurder is even later gereanimeerd. In de buurt landde een traumahelikopter. Onduidelijk is hoe het met de bestuurder is.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!