Man (62) gebruikte zwaar gehandicapte zus als seks-lokkertje: 9 jaar cel

18 januari om 13:39 • Aangepast 2 februari om 02:00
nl
De 62-jarige Petrus M. uit Oss moet negen jaar de cel in voor het misbruiken van zijn zwaar gehandicapte zus. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag geoordeeld. M. haalde haar regelmatig op uit de instelling en maakte afspraken met andere mannen om mee te doen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Een medeverdachten (56) uit Uden kreeg drie jaar cel. Hij ontving Petrus en zijn zus twee keer bij hem thuis en na de tweede keer werd bij de zus bloed ontdekt en kwam de zaak aan het licht.

Een man van 81 uit het Gelderse Drempt had, naast een seksafspraak met broer en zus in Oss, ook kinderporno in zijn bezit. Hij moet zes maanden de cel in en kreeg ook zes maanden voorwaardelijk opgelegd. Voor hem was de celstraf een grote schok, omdat hij hoopte vanwege zijn hoge leeftijd niet meer tot een celstraf te worden veroordeeld.

Een derde medeverdachte uit Tilburg (70) werd vrijgesproken, omdat hij gelijk bij het zien van de zus aangaf niet verder te willen gaan met de seks, omdat ze duidelijk te zwaar gehandicapt was. Hij had wel op een weinig respectvolle wijze over seks met de zus gechat en alle voorbereidingen voor haar komst getroffen, maar haakte op het laatste moment zelf af.

'Levende sekspop'
Tijdens het proces werd duidelijk dat Petrus M. zijn zus eigenlijk gebruikte als lokkertje om in contact met andere mannen te komen. In zijn eentje kwam hij maar niet in contact met andere mannen, maar toen hij zijn zus erbij betrok, kreeg hij wel veel aandacht.

M. gebruikte zijn zus als een soort ‘levende sekspop’, zoals de officier van justitie omschreef. In chatrooms besprak hij allerlei mogelijkheden voor seks met zijn wilsonbekwame zus, van wie hij de wettelijke vertegenwoordiger was.

De mannen gingen daar maar al te graag op in, zo bleek uit de chats, die uitgebreid werden voorgelezen in de rechtszaal. Petrus M. vroeg dan steeds of de mannen ook met hem seks wilden en bij de drie medeverdachten was dat het geval.

Zo ontstonden ingewikkelde driehoeksverhoudingen waarbij de seks van de mannen onderling gemakkelijk werd toegegeven. Maar niemand erkende dat er ook maar iets fouts is gedaan met de zus. Ze hadden hooguit seks met Petrus M. gehad en elkaar bijvoorbeeld bevredigd, terwijl de zus wat verderop geparkeerd stond.

Bloed in de luier
De drie medeverdachten zijn oudere mannen uit Tilburg (70), Uden (56) en het Gelderse Drempt (81). De eerste twee ontvingen broer en zus thuis en de man uit Gelderland kwam ervoor naar Oss. De zwaarste verdenking is voor de man uit Uden (56). Eind juli, na het bezoek van Petrus M. en zijn zus bij die man, werden in de instelling ook verwondingen bij de zus gevonden in de schaamstreek.

Nadat Petrus M. zijn zus had teruggebracht naar de instelling in Uden ontdekten medewerkers dat er bloed in haar luier zat. Uit onderzoek bleek dat haar vagina ‘flink was bewerkt met een stomp voorwerp’. De vrouw bloedde en had scheurtjes in haar kruis.

De rechtbank verweet Petrus M. dat hij jarenlang geen contact had met zijn zus, die al haar hele leven in een instelling woont. Toen hij na het overlijden van hun ouders haar wettelijke vertegenwoordiger werd, ging hij vaker langs, maar betrok haar ook al snel in de chats.

Ze had veilig bij hem moeten zijn, vond de rechtbank, maar M. maakte misbruik van haar om mannen te lokken om zelf seks mee te hebben. Ze was een makkelijke prooi en M. aarzelde niet om haar ter beschikking te stellen. In een enorme hoeveelheid chats had hij de meest gekke seksideeën. Volgens de rechtbank ging hij op een zeer respectloze manier met haar om.

Na de ontdekking van het misbruik bleek uit haar gedrag dat ze erg onder de gebeurtenissen leed. De rechtbank neemt het M. des te meer kwalijk dat hij geen openheid van zaken geeft, omdat ze het zelf niet kan vertellen.

Petrus M heeft alleen gedacht aan zijn eigen gerief, zo oordeelde de rechtbank. Hij beseft niet wat hij zijn zus heeft aangedaan. En omdat de kans op herhaling groot is, wil de rechtbank dat Petrus M. onder toezicht wordt geplaatst als hij weer vrijkomt.

De officier van justitie nam het Petrus M. tijdens de zitting zeer kwalijk wat hij zijn zus heeft aangedaan. Ze heeft het niveau van een 1,5-jarige in het lijf van een 71-jarige, zo omschreef ze. “Ze kon niks zelfstandig en ze kon niet praten. Daarom kan zij ook niks verklaren.”

Daarnaast vindt de officier het zeer kwalijk dat de mannen op ‘mensonterende wijze’ uitgebreid hebben gechat over seks met een geestelijk gehandicapte vrouw. Hoewel M. volledig toerekeningsvatbaar is, maakt de officier zich wel zorgen over hoe hij in het leven staat. Hij werkte niet echt mee aan de onderzoeken en heeft weinig empathie voor anderen.

DIT SCHREVEN WE OOK OVER DEZE ZAAK:

Petrus M. gebruikte zwakbegaafde zus als 'lokkertje' voor seks met mannen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!