Video

Ooievaars strijken neer op lantaarnpalen bij Tilburg niet alleen daar

19 januari om 08:45 • Aangepast 27 januari om 02:05
nl
Op de Midden-Brabantweg en de N261 van Tilburg richting Eindhoven zagen automobilisten donderdagmiddag tientallen ooievaars op lantaarnpalen neerstrijken. "Het was een prachtig gezicht", zegt taxichauffeur Wilma uit Bergeijk, die de vogels zag zitten. Navraag leert dat ze niet de enige is die de dieren heeft gespot. "Heb ze een paar weken geleden geteld, waren er 122."

Wilma reed dondermiddag met een klant van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis naar Bergeijk, toen ze beiden gek opkeken van de ooievaars. "Op iedere lantaarnpaal zat er een. Links en rechts. Zo ver als je kon kijken. Het konden er wel 80 zijn!", zegt Wilma. "Echt bijzonder."

Er worden wel eens vaker veel ooievaars op een plek gespot, zoals afgelopen zomer in Lage Mierde. Honderden zaten er toen in een weiland. Aan het eind van de zomer trekken de vogels naar het zuiden. "Maar de route die ze nemen is elk jaar weer afwachten", vertelde vertelde boswachter Frans Kapteijns eerder. "Twee jaar geleden verzamelden ze zich bijvoorbeeld ten zuiden van Tilburg. Waar ze bij elkaar komen, hangt af van het weer en de windrichting."

"Op elke lantaarnpaal minimaal één, vaak twee. Worden er ook steeds meer."

Maar dus niet alle vogels gaan naar het zuiden, legt de boswachter uit. "Er zijn ook ooievaars die hier zijn geboren, in zogenoemde trekstations. Die blijven in het algemeen vaak hier."

Het verhaal van Wilma zorgt voor veel reacties: het lijkt erop dat in de omgeving Tilburg zo’n trekstation van ooievaars zit. Ze zouden op de masten en lantaarnpalen in Tilburg veel vaker te zien zijn. Ook in Kaatsheuvel zijn videobeelden gemaakt van ooievaars in de lucht.

Anita Taks stuurde foto’s van ooievaars op vuilstort De Spinder in Tilburg, samen met een zwerm spreeuwen en meeuwen. “Ze zaten en vlogen door elkaar heen. Op die plek wordt momenteel afval gestort waar ze allemaal op aan het azen waren.” Ze ziet de ooievaars tijdens haar dagelijks wandelrondje vaker.

Diana Verhagen vertelt dat de ooievaars langs de N261 regelmatig te zien zijn de afgelopen twee jaar. "Op elke lantaarnpaal minimaal één, vaak twee. Worden er ook steeds meer. Heb ze een paar weken geleden geteld, waren er 122!"

Heb jij de ooievaars ook gespot en ze op de gevoelige plaat vastgelegd? Stuur ons dan een mail.

Ooievaars in Safaripark Beekse Bergen (foto: Gerard Rombouts).
Ooievaars in Safaripark Beekse Bergen (foto: Gerard Rombouts).
Ooievaars op vuilstort De Spinder in Tilburg (foto: Anita Taks).
Ooievaars op vuilstort De Spinder in Tilburg (foto: Anita Taks).
Foto: Bertina Kuijpers.
Foto: Bertina Kuijpers.
Foto: Annelies van Straaten.
Foto: Annelies van Straaten.
Foto: Annelies van Straaten.
Foto: Annelies van Straaten.

Bekijk hier de beelden van ooievaars in Lage Mierde van afgelopen zomer:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!