Video

Tuin van Yvonne beschadigd na gesprongen leiding: 'De vissen ben ik kwijt'

19 januari om 13:23 • Aangepast 27 januari om 02:05
nl
Buurtbewoners van de wijk Buitenpepers in Den Bosch keken raar op toen ze vrijdagochtend naar buiten keken. Niet de sneeuw, maar een flinke laag water bedekte de straten van hun wijk. Een waterleiding is gesprongen, waardoor honderd huizen in de omgeving zonder water zitten. Tuinen, speelplaatsen, fietspaden en grasvelden staan onder water. "Ik zie er de humor wel van in. Buitenpepers aan zee, noem ik het nu", zegt buurtbewoner Dick.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Voor Yvonne van Roosmalen was het minder leuk vrijdagochtend. Het lek is begonnen in de tuin van haar buurman. Haar man werd rond kwart over vijf wakker, omdat hij allemaal water hoorde stromen. "We zagen niks omdat het donker was, maar we hoorden het kolken", vertelt ze. "De monteur van Brabant Water moest van ver komen, dus het duurde wel even voordat het werd opgelost. Het water heeft drie uur kunnen stromen", weet ze.

Het had een centimeter gescheeld of het water liep haar huis in. Geluk, noemt Yvonne dat. Maar haar tuin is flink beschadigd geraakt door al het water. "Er ligt heel veel zand, de schutting is kapot en de vijver is overstroomd. Daar zaten een stuk of 45 vissen in, sommigen waren zo'n veertien jaar oud. Die ben ik kwijt, denk ik."

"Ik keek uit het raam en zag alleen maar water."

Dick Slaa werd vrijdagochtend in alle vroegte gebeld door zijn buurman, die vertelde dat de wijk onder water stond. "Ik keek uit mijn raam en zag alleen maar water, onvoorstelbaar", zegt Dick, die gehuld in regenlaarzen door de wijk loopt. "Ik hoorde het water borrelen vanuit de Vijfde Buitenpepers, daar zat het probleem schijnbaar. Het leek met een fontein."

Zijn voortuin en schuur staan onder water, maar het huis van Dick is droog gebleven. "De hele buurt was in rep en roer. Iedereen ging gelijk naar buiten om te overleggen." Hij kan er ook wel de humor van inzien, zegt Dick vrolijk. Al heeft hij thuis nu ook geen water. "Gelukkig kon ik vanochtend nog wat tappen, dus er staat allemaal water in pannen en emmers thuis.

"Dat wordt ophouden vandaag."

Anette Vugts woont een stukje verderop. Bij haar is de overlast beperkt gebleven tot de voortuin en de schuur. "Dat vind ik niet erg, de schuur droogt wel weer", zegt ze. "De hele wijk staat onder water, dus ik heb wel geluk." Dat ze thuis geen water heeft, vindt ze minder leuk. "Voor het toilet is dat wel vervelend. Dat wordt ophouden vandaag", zegt ze lachend.

Stans Sivré kan nog niet helemaal bevatten wat er in haar wijk gebeurt. "Het is zo vreemd, zo onwerkelijk", zegt ze terwijl ze naar de plassen water om zich heen kijkt. "We hebben tot vanmiddag vier uur geen water, dat is onvoorstelbaar. Gelukkig had ik nog water in de waterkoker, dus daar heb ik koffie mee kunnen zetten."

Inmiddels is bekend dat een deel van de bewoners tot tien uur vrijdagavond zonder water zit.

Bekijk hier hoe de ondergelopen wijk er sinds vrijdagochtend uitziet:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!