Lidewij Welten gepasseerd voor Spelen, 'maar behoort nog steeds tot de top'

25 januari om 22:40 • Aangepast 7 februari om 02:04
nl
Ze was nog maar 16 jaar oud toen hockeycoach Marc Lammers haar selecteerde voor het Nederlands elftal. Hockeyster Lidewij Welten uit Eindhoven speelde vier keer op de Olympische Spelen. Nu de vijfde keer dichterbij komt wordt ze aan de kant gezet. Een keuze die Lammers als haar oude bondscoach erg jammer vindt. Want volgens hem behoort Welten nog steeds tot de top van de wereld. "Het lichaam moet wel meewillen."
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Welten had komende zomer haar vijfde Olympische deelname mee moeten maken. Maar de huidige bondscoach, Paul van Ass, houdt de drievoudig Olympisch winnaar aan de kant. Erg jammer vindt Lammers: "Ze was een van de snelste spelers van de wereld. Ze was heel explosief, maar dat leidde ook tot blessures."

"Het is ooit een keer klaar."

Lammers spreekt vol lof over Welten, zeker over haar explosiviteit op het veld. "Ze had hele goede acties, vooral als de bal afgepakt werd. In de counter was ze zo snel en zo wendbaar. Ze heeft heel veel betekend voor het Nederlandse hockey." Hoewel Marc haar afwezigheid betreurt, kan hij zich ook inleven in bondscoach Van Ass.

"Misschien vond de bondscoach haar toch te blessuregevoelig. Op de Olympische Spelen mag je maar 16 spelers meenemen in plaats van 18. Mogelijk dat de keuze daar ergens heeft gelegen." De vijfde Olympische deelname komt er dus niet voor Welten, wat volgens Lammers een mooi afscheid zou zijn geweest. "Ik hoopte dat het afscheid pas na de Olympische Spelen zou zijn. Maar het is ooit een keer klaar. Het is nou eenmaal zo."

"Ze kan nog steeds dat Olympische niveau aan."

Het hoeft volgens Lammers nu niet per se het einde van Weltens hockeycarrière te betekenen. "Of ze nog ambitie heeft om door te gaan, moet je haar zelf vragen. Ze is altijd gedreven geweest en heeft altijd meegedaan. Ook nu is ze nog steeds een van de beste aanvallers van Nederland. En kwalitatief kan ze nog steeds dat Olympische niveau aan."

Volgens Lammers is Welten een hockeyster die veel heeft gezien en veel overwinningen heeft meegemaakt. "Van de gouden medaille in 2008 tot nu. De laatste jaren winnen de hockeysters steeds meer en Lidewij is daar elke keer bij geweest. Ze heeft het uitstekend gedaan en we gaan haar onthouden als de vliegende wervelwind op het veld."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Lees hier hoe Lidewij Welten veel hockeyfans schokte met haar transfer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!