Video

Basiliek Oudenbosch heeft hard onderhoud nodig maar er is te weinig geld

28 januari om 11:00 • Aangepast 7 februari om 02:04
nl
Een belangrijk monument in West-Brabant dreigt in verval te raken wanneer er niet snel wordt ingegrepen. De basiliek in Oudenbosch is hard toe aan groot onderhoud. Maar de opbrengsten van het collectemandje zijn bij lange niet genoeg om de torenhoge kosten te betalen. De stichting Behoud Basiliek vraagt daarom de gemeente, de provincie en inwoners van Oudenbosch om een flinke duit in het zakje te doen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“Het zou toch triest zijn wanneer dit uniek gebouw verloren zou gaan?”, vraagt pastoor Maickel Prasing zich openlijk af. Vooral de imposante voorgevel van de basiliek is in ‘matige’ staat. “Zeker wanneer je goed kijkt, zie je de slijtage en het verval", zegt Mark Buijs van de Stichting Behoud Basiliek. "Verf begint af te bladderen en er zijn donkere vochtplekken. Er is inmiddels ook al een ornament naar beneden gevallen. Als we dit nog verder op zijn beloop laten, is de ellende niet meer te overzien."

De basiliek van de Heilige Agatha en Barbara is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De kerk werd gebouwd tussen 1865 en 1880, en moet voortdurend worden onderhouden. De laatste grondige opknapbeurt onderging het gebouw in 1987. Pastoor Prasing: “Ooit is onze basiliek verkozen tot mooiste kerk van Brabant. Afgelopen jaar hadden we tachtigduizend bezoekers onder wie een groot aantal toeristen die vaak in groepen komen. Laten we hopen dat dit nog in lengte van jaren mogelijk blijft.”

Maar daarvoor moet er wel wat gebeuren. Voor het opknappen van de voorgevel is negenhonderdduizend euro nodig. De restauratie van het hele gebouw kost zo’n twee miljoen. Geld dat de parochie als eigenaar van de kerk niet voorhanden heeft. Mark Buijs: “Het is natuurlijk heel lang goed gegaan maar het aantal parochianen loopt terug en ook onze donateurs zijn veelal op hoge leeftijd. Het wordt daarom tijd dat de nieuwe generatie van zich laat horen. We zoeken daarom nieuwe donateurs.”

"Laat je hart spreken."

Hij vervolgt met een oproep: “Als je trots bent op de basiliek omdat ze je het gevoel van thuiskomen geeft na een vakantie. Of wanneer je een afbeelding ervan hebt in je vlag of logo, laat dan je hart spreken. Wanneer iedereen naar vermogen bijdraagt, komt het hopelijk goed. Nu zijn we nog op tijd om te voorkomen dat er hekken om de kerk moeten worden gezet vanwege een onveilige situatie.”

De Stichting Behoud Basiliek hoopt dat de gemeente en de provincie financieel bij willen springen. Aan de gemeente vraagt de stichting om een garantstelling van vier ton voor een lening bij de bank. Daarnaast zouden ze graag in aanmerking komen voor een subsidie van de provincie. “Andere bovenlokale kerken zoals de Sint Jan en de Grote Kerk in Breda worden ondersteund vanuit Den Bosch. Onze basiliek is ook meer dan alleen een kerk, het is een icoon voor Oudenbosch en de regio”, legt Mark uit.

Achterstallig onderhoud bij de voorgevel van de basiliek (foto: Erik Peeters)
Achterstallig onderhoud bij de voorgevel van de basiliek (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!