Fataal ongeluk door boerenprotest op snelweg: trucker krijgt taakstraf

30 januari om 16:41 • Aangepast 9 februari om 02:07
nl
Een vrachtwagenchauffeur (57) uit Mill krijgt een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk. Hij blokkeerde tijdens de boerenprotesten in juli 2022 met zijn vrachtwagen de A28 bij het Drentse Beilen. Hierdoor ontstond een file en werd een 56-jarige motorrijder uit Amersfoort doodgereden door een achteropkomend busje. De Eindhovenaar (56) die dat busje bestuurde is veroordeeld tot zes maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk. De man zat oververmoeid achter het stuur.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het is vrijdagmiddag 15 juli 2022. Boerenactiegroep Agractie heeft opgeroepen om een kwartier lang het werk neer te leggen om zo je ‘solidariteit met de boer’ te laten zien. Op verschillende plekken in Nederland worden snelwegen geblokkeerd. Waaronder ook de A28.

De 57-jarige chauffeur uit Mill doet mee aan de actie. "Ik wilde solidair zijn met de boeren", zei hij twee weken geleden tijdens de rechtszaak in de rechtbank in Assen. "Met de vrachtwagen was ik op weg naar huis. Ik vond het rustig op de weg. Ik zette mijn alarmlichten en andere lampen op de vrachtwagen aan en heb de wagen uit laten rollen." Midden op de snelweg kwam de vrachtwagen stil te staan.

"Ik ben niet verantwoordelijk voor wat er dan in die file gebeurt."

Er ontstaat een file en nog geen veertig seconden later gaat het mis. De 56-jarige motorrijder Remco uit Amersfoort en een andere auto minderen vaart. Maar de 56-jarige chauffeur uit Eindhoven heeft dat niet gezien. "Ik zag de file te laat. Ik probeerde nog te remmen", zegt de man. Hij rijdt achterop een auto en motorrijder Remco die het ongeluk niet overleeft. De mensen in de auto komen met de schrik vrij.

Het ongeluk gebeurde ongeveer 500 meter van de plek waar de vrachtwagenchauffeur zijn auto heeft stilgezet. "Ik heb er niks van gemerkt", zegt hij. Spijt heeft hij nu wel van zijn actie. "Achteraf gezien was het harstikke fout. Als ik het terug zou kunnen draaien, zou ik dat doen." Toch vindt hij zichzelf niet verantwoordelijk voor het ongeluk. "Ja, ik heb de file veroorzaakt. Maar ik ben niet verantwoordelijk voor wat er dan in die file gebeurt."

Maar hij is niet de enige die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ongeluk waarbij Remco omkwam. De man uit Eindhoven die in zijn bestelbusje achterop de file reed, zou gevaarlijk hebben gereden. Hij zou oververmoeid achter het stuur hebben gezeten. Hij was al 15 uur aan het werk. Meerdere mensen hebben hem voor het ongeluk slingerend over de weg zien rijden.

De rechtbank in Assen vindt allebei de mannen verantwoordelijk voor het ongeluk. De vrachtwagenchauffeur uit Mill had de snelweg niet moeten blokkeren. Het Openbaar Ministerie wilde de chauffeur achter de tralies. Daar gaat de rechter niet in mee. Die noemt het gedrag van de chauffeur zeer onvoorzichtig en onoplettend maar niet roekeloos. Roekeloosheid in het verkeer is de zwaarste schuldvorm binnen de Verkeerswet.

De Eindhovense chauffeur die achterop de file reed moet wel de cel in zoals justitie eerder al eiste. Ook de rechtbank vindt het niet kunnen dat hij zwaar vermoeid achter het stuur zat. Hij moet dus zes maanden de cel in. Ook is hij twee jaar zijn rijbewijs kwijt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!