Deze mensen willen graag in een tiny house bij Zeeland wonen

4 februari om 13:00 • Aangepast 16 februari om 02:03
nl
Over een paar jaar kan het zomaar zijn dat er in een gebied bij Zeeland zo’n 60 tiny houses staan in een nieuw stuk natuur. Het is onderdeel van een proef van de gemeente Maashorst om te kijken hoe natuur, landbouw en wonen in het buitengebied samen kunnen gaan. Heel veel mensen zijn geïnteresseerd in zo’n tiny house. Het project Peel Natuurdorpen heeft al duizenden aanmeldingen van mensen die in zo’n huisje willen wonen. Wie zijn die mensen?
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Peter de Rooden (60) uit Eindhoven is docent tekenen en handvaardigheid. Samen met zijn partner woont hij nu in een rijtjeshuis. “Dat zou voor ons veel kleiner mogen zijn”, zegt hij. “We hebben maar beperkt leefruimte nodig. We hebben ook niet zo veel spullen. We zouden ook graag dingen met andere mensen willen delen. We hoeven zelf geen wasmachine of een kast vol gereedschap hebben.”

Al een jaar of vijf is hij op zoek naar een plek voor een tiny house. “Dat is niet makkelijk”, zegt hij. “Er zijn maar heel weinig plekken waar je langere tijd mag wonen. Vaak mag het maar vijf jaar. En wonen in het buitengebied is al helemaal ingewikkeld.”

Toch is een plekje in de natuur waar Peter van droomt. “We zoeken niet alleen een plek om ons te vestigen. Maar we willen ook graag meehelpen met het ontwikkelen van de natuur.”

"We leven nu veel te individualistisch."

Arie van Hemmen (30) is biologieleraar en woont nu in een huis Boekel. Tot een paar weken geleden woonden hij samen met zijn vrouw en twee kinderen (4 en 2 jaar) in een camper. “We wilden eens kijken hoe het zou zijn om in het buitenland te wonen en daar een gemeenschap op te zetten”, vertelt hij.

Arie is vooral op zoek naar een plek om in een gemeenschap te wonen. “Het is moeilijk een gemeenschap met tiny houses op te zetten in Nederland.” Vandaar zijn zoektocht in het buitenland. Nu hoopt hij dat de plannen van Peel Natuurdorpen rond komen. “We leven in een veel te individualistische maatschappij. Ik denk niet dat dat gezond is. Als niet iedereen alleen maar meer en groter wil, kun je samen mooie dingen creëren.”

Sharon zou heel graag in een tiny house willen wonen (foto: Sharon de Vogt).
Sharon zou heel graag in een tiny house willen wonen (foto: Sharon de Vogt).
"Ik wil heel lang in een tiny house wonen."

Sharon de Vocht (24) komt uit Zeeland en woont nog bij haar ouders. Ze werkt als begeleider in de gehandicaptenzorg en studeert ernaast aan het hbo. Ze kijkt enorm uit naar een kans om in een tiny house te wonen. “Ja, ik ga dan heel klein wonen, maar ik krijg er een hele hoop vrijheid voor terug”, zegt ze.

Ze noemt als voorbeeld de energielasten. “Een klein huis gebruikt veel minder energie. Dus die kosten zijn veel lager. Al met al zijn de lasten van een tiny house lager”, vertelt Sharon. Het tiny house is voor haar niet een eerste stapje op de woningmarkt als starter. “Nee, ik zou heel lang op deze manier willen wonen.”

Klein wonen betekent dat er veel minder plek is voor spullen. Dat ziet Sharon als het grote voordeel. “Ik heb dan veel minder spullen die ik moet onderhouden. Met een kleiner huis hou ik meer tijd over voor andere dingen. Zo zou ik makkelijker een baan met een studie of vrijwilligerswerk kunnen combineren.”

Maar Paul, Arie en Sharon moeten nog een tijd geduld hebben. Het gaat nog wel een paar jaar duren voor alle plannen rond zijn en het eerste huisje er staat. Sharon kan daar wel op wachten. “Ik ben nog vier jaar aan het studeren. Dus ik heb de tijd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!