Video

Een huis vol schimmel: Angelica (34) is de wanhoop nabij

2 februari om 19:00 • Aangepast 16 februari om 02:04
nl
Al zes jaar ligt Angelica Farla (34) met de woningcorporatie in de clinch omdat haar huis aan de Kerkstraat vol vocht en schimmel zit. Ventileren en stoken helpt niet. "Mijn kinderen zijn om de haverklap ziek. Dit is echt slopend. Ik vraag me af of ze bij Alwel beseffen wat dit met ons doet en of ze zich nog niet kapot schamen om wat hier speelt", zegt ze.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De tranen springen in haar ogen wanneer de Etten-Leurse tijdens dit interview ontdekt dat ook een matras in haar slaapkamer onder de schimmel zit. "Dit is dan onze schuld," wijst ze. "Want ik zou niet genoeg stoken, ventileren en mijn huis niet netjes bijhouden. Ik ben echt op," zucht de moeder van twee dochters (10 en 12).

"Elke vier dagen moet ik de schimmel in mijn raamkozijn wegpoetsen."

Haar oudste dochter slaapt momenteel niet thuis. "Ze is bij haar vader aan het uitzieken, want hier is dat onmogelijk. Ze slaapt hier in de kou, onder een stuk of zeven dekens omdat ik continu de ventilatierooster open heb staan voor de ventilatie. Als moeder voelt het soms echt alsof ik faal", zegt ze gelaten.

"Natuurlijk ben ik eerst begonnen met brieven sturen en gesprekken aangaan met Alwel. Maar die beloven van alles, maar kunnen dat vaak niet nakomen." Externe bureaus, ingehuurd door de woningcorporatie, hebben geconstateerd dat het huis vol zit met 'optrekkend vocht', vertelt ze. "Boven en beneden hebben we last van vocht- en schimmelvorming. Elke vier dagen moet ik de schimmel in mijn raamkozijn wegpoetsen."

"Ik werd in mijn gelijk gesteld en sinds 2022 betaal ik 60 procent minder huur."

"Vanaf het begin is het een groot rampenplan. Het eerste huis waar ik woonde, hiernaast, was echt een bouwval. Ik werd afgescheept met 'Je moet heel veel zelf doen, maar ja, je hebt je koppie en je lijf'", vertelt ze vol walging.

In 2021, kort nadat Angelica haar verhaal deed bij BNDeStem, kreeg ze te horen dat ze mocht verhuizen naar een naastgelegen huis. "Maar toen begon het verhaal weer van voor af aan en heb ik de huurcommissie ingeschakeld. Ik kreeg gelijk en sinds 2022 betaal ik 60 procent minder huur."

Ook is er dubbel glas geplaatst, zijn de buitengevels geïmpregneerd en zijn de voegen opnieuw gedaan. Dit was niet voldoende. "Het bedrijf wat hier toen bezig was zei ook: 'Als we hier toch zijn, kunnen we dan niet beter alles gaan isoleren?'" De isolatie werd volgens Angelica in eerste instantie toegezegd, maar later alsnog tegengehouden door Alwel.

"We worden met heel de straat van het kastje naar de muur gestuurd."

Angelica is niet de enige in de Kerkstraat die last heeft van vocht- en schimmelproblemen. "Bij de eerste zeven huizen is het mis", vertelt ze. Zo laat haar buurvrouw Nancy Boere (41) zien hoe het stucwerk van haar muren komt en het behang loslaat door al het vocht. "En daar beneden, bij de plinten, zie je een groene waas: schimmel."

"Ik ben hevig teleurgesteld in Alwel", zegt Lorenzo Donders. Hij woont samen met zijn partner Patrick in het voormalige huis van Angelica. Hij woont er amper tien maanden, maar had al snel door dat 'ik hier niet de rest van mijn leven zou blijven wonen'. Toen Lorenzo een nieuwe vloer wilde leggen, bleek dat de oude vloer helemaal nat was van het vocht. "Achter het behang zit alles vol schimmel en ik ontdekte laatst onder mijn bank ook een enorme plek. We worden met de hele de straat van het kastje naar de muur gestuurd."

Woningcorporatie Alwel zegt in een reactie dat ze het een heel vervelende situatie vinden. "We willen het echt met iedereen oplossen", aldus Corina Pistorius, vestigingsmanager bij Alwel Etten-Leur. "Maar eerst wil ik met deze mensen gaan praten." Over wat voor oplossingen er gesproken zal worden en op welke termijn, kan ze niet zeggen. "Maar het is echt geen geldkwestie." De gemeente Etten-Leur laat weten er alle vertrouwen in te hebben dat woningcorporatie Alwel een passende oplossing gaat vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!