Video

Geen zuipwagens, maar praalwagens: 'Samen iets bouwen leuker'

6 februari om 20:00 • Aangepast 16 februari om 02:04
nl
Zuipwagens zijn niet welkom tijdens de optocht in Zijtaart. Dat zijn platte karren waarop jongeren harde muziek draaien en veel bier drinken. Veel liever zien ze in het dorp traditionele praalwagens en mooi verklede loopgroepen. De jongeren van carnavalsverenging de Bende van Seitert nemen de uitdaging aan en bouwen voor het eerst een echte carnavalswagen.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Als de schuurdeuren opengaan wordt een enorme kop zichtbaar. Het is een onderdeel van de praalwagen van de Bende van Seitert. "Dit is de eerste keer dat wij een echte praalwagen bouwen," vertelt Tygo trots. "We hebben er al heel wat uurtjes werk inzitten", vult Alwin aan. "Elke avond zijn we bezig en op zondag ook. De wagen is nog niet af, maar we hebben al een heel kunstwerk neergezet al zeg ik het zelf", lacht hij.

Alwin legt uit waarom ze aan het bouwen zijn. "De optocht in het dorp werd ieder jaar minder. Er werd nog wel gebouwd door de jeugd, maar dat waren vooral zuipwagens. Dat vonden de oudere mensen langs de kant niet leuk. De muziek was te hard en veel deelnemers waren zat. Wij wilden ook meedoen aan de optocht, maar wij vonden dat daar dan een praalwagen bij hoort. Dus besloten we een poging te wagen."

"Een zuipwagen is mooi, maar dit is nog veel vetter."

Al sinds september wordt er door de vriendengroep, waarvan de leden allemaal tussen de zestien en negentien jaar oud zijn, hard aan de wagen gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Het thema is het tekort aan huizen voor jongeren. "De huizenmarkt staat bol, dus wij kruipen terug in ons hol. Daarom hebben we een enorme grot gebouwd met een bewegende holbewoner ervoor", omschrijft Tygo de wagen.

Hoewel het bouwen soms met vallen en opstaan gaat, is Alwin inmiddels razend enthousiast. "Een zuipwagen is mooi, maar dit is nog veel vetter. Bouwen met je vrienden is echt prachtig."

De organisatie van de optocht is blij met het enthousiasme van de Bende van Seitert. "Dat is fantastisch", zegt Gerard Hooijmans. "Het is heel mooi dat de jeugd weer een praalwagen gaat bouwen." De overlast van zuipwagens werd zo groot, dat vorig jaar werd besloten dat zuipwagens niet meer welkom zijn in de optocht. "Die wagens maakten veel kapot. Er werd veel te veel gedronken en door de harde muziek konden loopgroepen elkaar niet meer horen. Dat vonden wij zonde."

"Hopelijk straalt dit uit naar andere jongeren en gaan die volgend jaar ook een praalwagen maken."

Hooijmans is dan ook aangenaam verrast als hij de wagen van de Bende van Seitert ziet. "Wij hebben veel liever dat ze dit soort wagens bouwen. Deze groep is echt een voorbeeld voor de jeugd. Met zijn allen maken ze iets leuks. Hopelijk straalt dit uit naar andere jongeren en gaan die volgend jaar ook een praalwagen maken."

Als het aan Tygo en Alwin ligt heeft Zijtaart over een paar jaar weer een grote optocht. "We bouwen een mooie wagen. We hopen dat we hiermee veel jongeren inspireren, dan komt het wel goed."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

In sommige plaatsen worden zuipwagens actief geweerd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!