Video

Sabrina kan niet meer lopen maar wel vliegen: ‘Ik wil dansen in de wind’

7 februari om 08:00 • Aangepast 20 februari om 02:01
nl
Door de ziekte multiple sclerose (MS) is Sabrina Schoenmaker (43) uit Eersel aan de rolstoel gekluisterd. Maar niet als ze kan skydiven: zweven op de wind in een grote windtunnel in Roosendaal. En dus doet ze dat zo veel mogelijk: “Ik ga niet in m’n rolstoel de tunnel in. De wind vangt me op, dus mijn beperking is letterlijk even uit de wereld.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Een avonturier is Sabrina altijd geweest: “Ik hield van spanning in mijn leven en was altijd al van de adrenalinesporten. Bergbeklimmen, abseilen. En ik hield van snelle auto’s.”

"Ik heb de rolstoel omarmd."

In 2018 kreeg ze de diagnose MS. “Daarna ging het snel achteruit en kwam ik in een rolstoel terecht.” Voor de moeder van drie jonge kinderen een enorme klap. Even zat ze er helemaal doorheen. Maar al snel was ze weer strijdbaar: “Ik heb de rolstoel omarmd. En ik ging op zoek naar extreme dingen die je kunt doen in een rolstoel. Toen kwam dit voorbij.”

Skydiven geeft haar kracht, zegt ze: “Als ik in de wind hang, kom ik los van m’n beperking. De wind draagt me en hier ben ik als ieder ander.”

De motoren van de windtunnel gaan aan en al snel is het een oorverdovend lawaai. Via een kleine opening gaat Sabrina naar binnen. Vanaf een bankje draait ze soepel de tunnel in en met de armen en benen gespreid beweegt ze op de wind. Door te bewegen met haar armen, stuurt ze zichzelf omhoog en omlaag. Een grote glimlach op haar gezicht. Ze vliegt.

"Ik heb het nog nooit zo goed gedaan."

Na een kleine warming-up oefent Sabrina, met hulp van instructeur Max Mulders, met het vliegen op de rug. En inderdaad, nadat hij haar uitlegt hoe het moet, draait ze zich in de lucht om. Grote opluchting als ze de schacht weer uitkomt: “Het ging goed, het was fantastisch. Ik heb het nog niet eerder zo goed gedaan. Een overwinning op mezelf”, roept ze enthousiast boven het lawaai uit.

Max is na afloop trots op zijn leerling: “Ze doet het fantastisch. De vooruitgang die ze maakt is super. Als iemand zó veel energie en plezier in het vliegen heeft, dan word je er helemaal in meegesleurd”.

"Ik wil dansen in de wind."

Achter Max en Sabrina zijn inmiddels geoefende skydivers bezig met halsbrekende toeren in de lucht. “Dat”, wijst Sabrina met vastberaden blik in haar ogen, “Dat is mijn doel. Ik wil dansen in de wind. Als een vogel zo vrij rondfladderen.”

En dat kan zeker, denkt Max: “Er zijn natuurlijk dingen waarop we moeten aanpassen, maar het is voor Sabrina zeker mogelijk.”

Het vrije gevoel van skydiven gunt Sabrina iedereen met een beperking. In de indoor skydive in Utrecht organiseert ze zogeheten HandiFly-dagen. Vier keer per jaar kunnen vijf mensen kosteloos vliegen. Met Indoor Skydive Roosendaal is ze in overleg om te kijken of zoiets ook hier kan.

Meer informatie over HandiFly vind je hier.

Sabrina Schoenmaker (foto: Omroep Brabant).
Sabrina Schoenmaker (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!