Gratis oordoppen uitgedeeld met carnaval om tinnitus te voorkomen

8 februari om 09:00 • Aangepast woensdag om 02:00
nl
Over een paar dagen dreunen de hoempapabeats weer uit de speakers, maar achteraf een piep in je oren is al lang niet cool meer. Steeds meer carnavalsverenigingen zijn zich daar ook van bewust en nemen maatregelen. Zo worden in de carnavalstent in Uden dit jaar voor het eerst gratis oordoppen uitgedeeld. “We willen dat niemand zich bezwaard voelt om binnen te staan", zegt Sjoerd ten Cate, woordvoerder van carnavalsvereniging De Knoerissen.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In de tent op de Markt in Uden gaan vanaf vrijdagavond vijf dagen lang zo’n 2500 carnavalsvierders uit hun dak. In de garderobe zal een grote ton staan waar iedereen gratis oordopjes kan pakken. "Dat is niet omdat we extreem hard draaien, integendeel zelfs”, zegt Ten Cate. “Maar waar voor de een het geluid te zacht staat, is dat voor anderen te hard.”

“We zijn ons ervan bewust dat veel jongeren al tinnitus hebben opgelopen."

Tijdens de optocht in Uden worden geen gratis oordopjes weggeven. “Buiten gaat het geluid alle kanten op en kan iedereen een stapje terug doen. Maar dat kan in de tent niet”, zegt de Knoerissen-woordvoerder. “We zijn ons ervan bewust dat veel jongeren al tinnitus hebben opgelopen, een permanente pieptoon in hun oor. We willen dat niemand zich bezwaard voelt om binnen te staan."

Al die oordopjes gratis uitdelen zou de carnavalsclub wat extra gaan kosten, maar dat hadden ze er graag voor over gehad. Inmiddels heeft het lokale bedrijf Wiltec toegezegd om de oordoppen te sponsoren.

In Eersel heeft de gemeente gratis oordoppen verstrekt aan alle carnavalsverenigingen. “Op die manier willen we aanmoedigen om gehoorschade tijdens carnaval te voorkomen”, legt een woordvoerder uit. Vooralsnog blijft het daarbij, dus tijdens de optocht of in de tent worden geen oordopjes uitgedeeld.

"Dit past bij de wens van velen om meer traditionele Oeteldonksche carnavalsmuziek te draaien."

Op de meeste andere plekken in Brabant worden geen gratis oordoppen uitgedeeld, maar is er wel extra aandacht voor gehoorschade. Zo zijn er in veel tenten oordoppen te koop, zoals bij de Bavaria Bierhal in Eindhoven. Ook staan er op veel plekken decibelmeters, zoals in de feesttenten in Oss, Nistelrode en Schaijk. “Op die manier overschrijven de dj’s de maximale geluidssterkte niet en anders kunnen we ze daar op aanspreken”, legt Maarten Hendriks van de carnavalsvereniging in Schaijk uit.

In Den Bosch wordt het geluid in uitgaansgebied Uilenburg deze carnaval voor het eerst een stuk zachter gezet, op slechts 85 decibel. Volgens de gemeente is dat niet zozeer om gehoorschade te voorkomen, maar om klachten van buurtbewoners tegen te gaan. House of dancemuziek zal je daardoor niet meer horen, want daarvoor is een hogere geluidsnorm nodig. Maar volgens de gemeente rouwen de meeste mensen in Den Bosch daar niet om. “Dit past bij de wens van velen om meer traditionele Oeteldonkse carnavalsmuziek te draaien”, zegt woordvoerder Annelies Kok.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Vorig jaar bleek al dat steeds meer carnavalsvierders oordoppen op maat laten maken voor carnaval

Mathias liep tijdens carnaval gehoorschade op en moet leven met een ondraaglijke piep in zijn oor

Vijf tips om zonder gehoorschade carnaval door te komen

Het aanmeten van oordopjes.
Het aanmeten van oordopjes.
Deze carnavalsvierder in Oosterhout heeft zich goed voorbereid (Foto: Rochelle Moes).
Deze carnavalsvierder in Oosterhout heeft zich goed voorbereid (Foto: Rochelle Moes).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!