Video

Restaurant herrijst uit de as, bewoners kunnen al carnaval komen vieren

8 februari om 20:00 • Aangepast 23 februari om 02:03
nl
Bouwvakkers zijn nog volop aan het werk in restaurant Nieuw Schaijk in Schaijk. 1 maart is de officiële opening, maar het is nu al gedeeltelijk geopend zodat dorpsbewoners carnaval kunnen komen vieren. Anderhalf jaar geleden werd het restaurant door brand verwoest.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Eigenaar Johan Tielemans leidt ons rond door het enorme pand. “We hebben 300 vierkante meter ruimte meer dan in het oude pand.” Het restaurant is opgedeeld in vier delen en heeft 200 zitplaatsen. Er zijn meerdere feestzalen en een ijssalon. In het oog springt de grote centrale bar in het pand, maar vooral ook de overdekte patio in het hart van het complex.

In de nacht van 14 op 15 mei 2022 sloeg het noodlot toe. Een wasdroger vatte aan het begin van de nacht vlam. Een verwoestende brand liet niets van het gebouw over. “Er was gelukkig niemand binnen. Ik had zelf die avond afgesloten”, zegt Johan die het bedrijf samen met zijn vader Wim runt.

Die nacht stond de wereld even stil

Het restaurant had de coronacrisis goed doorstaan en zat vol met plannen voor de toekomst. Een verbouwing was net klaar maar de brand deed alles te niet.

“Toen stond de wereld wel even stil”, zegt Johan Tielemans. “In het begin van de nacht dacht ik nog: we gaan morgen niet open. Halverwege dacht ik: dat wordt wel volgende week. Aan het eind van de nacht kwam het besef dat we voorlopig niet meer open zouden kunnen.”

Het was een moeilijk periode, geeft Johan toe. “Ik heb diep in de put gezeten, kwam mijn bed niet meer uit. Maar uiteindelijk hebben we er met de familie de schouders ondergezet. En gelukkig waren we goed verzekerd.”

Vader Wim laat een schilderij zien, waarop een afbeelding van het cafeetje dat hij in 1985 begon op de hoek van de Rijksweg en de Zeelandsedreef. Het groeide in de jaren steeds verder uit tot een groot restaurant, een begrip in Schaijk. Ook voor hem was het meteen na de brand duidelijk: “Nieuw Schaijk moet terug.” En na ruim anderhalf jaar hard werken is dat gelukt. “We zijn heel trots", zegt Wim. "Bijna al het personeel van voor de brand is teruggekomen. Dat vind ik mooi.”

Gelukkig waren we goed verzekerd

Dat Schaijk het restaurant heeft gemist, is duidelijk. Wij zijn nu gedeeltelijk open en mensen willen weer heel graag naar ons toe komen. We hebben heel veel bloemen en kaartjes gekregen.

Nog even terug naar de overdekte patio in het midden van het restaurant. Die doet komend weekend even dienst als carnavalsfeestzaal, maar daarna wordt het een binnentuin. Het glazen dak kan zelfs open net als in de Amsterdam Arena. En Johan ziet nog meer overeenkomsten met het Ajax-stadion “Ja, wij kunnen ook niet voetballen”, zegt hij lachend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!