Zo ziet carnaval er uit op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis

12 februari om 14:29 • Aangepast 24 februari om 02:00
nl
Carnaval betekent ook altijd weer drukte op de spoedeisende hulp (SEH) van de Brabantse ziekenhuizen. Bij de meeste ziekenhuizen kwamen vooral carnavalsvierders binnen die te diep in het glaasje hadden gekeken of daardoor verwondingen hadden opgelopen. Ook een paar minderjarigen belandden met een alcoholvergiftiging bij de spoedpost. Al was het op sommige plekken minder druk dan vorig jaar.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg was het zaterdag met negen gewonde carnavalsvierders relatief rustig. De grootste drukte was zondag, de dag van de optocht in Tilburg. "Ze hebben enorm hard moeten werken op de spoedeisende hulp", vertelt de woordvoerder. Er kwamen die dag 32 carnavalsvierders binnen door overmatig alcoholgebruik, verwondingen of een combinatie daarvan.

Die drukte kwam volgens de woordvoerder ook nog eens bovenop de extreme drukte van de afgelopen dagen doordat er veel mensen zijn met luchtweginfecties. "In totaal hadden we dit weekend 125 patiënten per dag." Om die drukte op te vangen, was er extra personeel ingezet.

Ook bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven was het dit weekend druk, net als voorgaande jaren. Vrijdag en zaterdag kwamen in totaal zestien mensen met de combinatie van een alcoholvergiftiging en verwondingen en acht mensen met alleen een alcoholvergiftiging. Daarnaast belandden zes jongeren van 14 tot 16 jaar oud op de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. "Dat is wel heel veel", zegt de woordvoerder. "Het komt wel eens voor in het weekend, maar zes in twee dagen tijd is veel."

Op de spoedeisende hulp in Eindhoven kwamen ook carnavalsvierders die alcohol met drugs hadden gecombineerd. Van zondag heeft het Catharina Ziekenhuis geen cijfers, maar de drukte was vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

Bij het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven was het druk op de SEH, maar niet buitengewoon druk. "Het was vergelijkbaar met een druk weekend, alleen waren de mensen die nu binnenkwamen wat vrolijker gekleed", laat de woordvoerder weten. De verwondingen waren in lijn met wat je kunt verwachten met carnaval, bijvoorbeeld als mensen vallen door alcoholgebruik. Het MMC draaide met een reguliere bezetting.

Agressieve patiënten
Bij het Bravis in Roosendaal en Bergen op Zoom hebben medewerkers vrijdagnacht vooral last gehad van een aantal agressieve patiënten. Het was dan ook een druk weekend op de spoedeisende hulp, mede door wat carnavalsvierders die zorg nodig hadden.

Sinds vrijdagavond kwamen bij het Bravis in totaal 23 carnavalsvierders met een alcoholvergiftiging binnen. Enkele van die patiënten waren ook gewond geraakt. In totaal zaten er acht mensen met een hoofdwond op de spoedeisende hulp. "Dit is ongeveer evenveel als voorgaande jaren", vertelt de woordvoerder. Er was geen extra personeel ingezet.

Rustige carnaval
Bij het Elkerliek in Helmond was het dit weekend relatief rustig. In totaal bezochten achttien carnavalsvierders de spoedeisende hulp, allemaal met klachten die te wijten zijn aan te veel alcohol. Dit is volgens de woordvoerder iets minder dan vorig jaar.

Ook het Amphia in Breda laat weten dat het aantal carnavalsvierders op de spoedeisende hulp dit weekend is meegevallen. "De medische hulppunten in de binnenstad hebben veel zorg kunnen geven", laat de woordvoerder weten. Er was wel extra personeel ingezet, omdat het vooral met reguliere zorg druk was.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch laat weten dat het na carnaval de balans opmaakt.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Alles over carnaval lees je op deze speciale themapagina

Bekijk hier hoe Brabant de carnavalszondag beleefde

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!