Efteling is opnieuw het strijdtoneel van 'Te Land, Ter Zee en In de Lucht'

12 februari om 13:29 • Aangepast 24 februari om 02:00
nl
Het bekende spelprogramma 'Te land, ter zee en in de lucht' komt terug op tv. Deze zomer worden nieuwe afleveringen opgenomen in de Efteling in Kaatsheuvel. Dat maakte presentator Ruben Nicolai zondagavond bekend in het tv-programma 'Beste kijkers'. Nicolai gaat deze uitzendingen presenteren voor RTL. Het programma was meer dan vijftig jaar geleden voor het eerst te zien bij de TROS.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De Efteling was in het verleden al vaker het decor van het roemruchte TROS-programma. In totaal 23 keer, weet Looopings.

De eerste Efteling-uitzending, die werd opgenomen op de Siervijver, kwam op tv in mei 1980. Later werd uitgeweken naar de Vonderplas en de Kanovijver. In de Siervijver varen sinds 1981 de bootjes van de Gondoletta. De Vonderplas wordt sinds 2012 gebruikt voor watershow Aquanura.

André van Duin, Jack van Gelder en Ron Boszhard
'Te land ter zee en in de lucht' was voor het eerst te zien in 1973, toen nog onder de naam 'Vlieg er eens uit'. In 1978 ging het verder onder de inmiddels bekende naam. Door de jaren heen werd het programma gepresenteerd door onder andere Willem van Kooten, André van Duin, Jack van Gelder en Ron Boszhard. Het laatste seizoen werd in 2010 opgenomen.

Deelnemers van 'Te land, ter zee en in de lucht' moeten in zelfgebouwde constructies zo snel mogelijk een parcours afleggen. De meeste onderdelen spelen zich af boven water. Zonder een nat pak de overkant halen bleek in het verleden bijna onmogelijk. Doorgaans moet aan het einde van het parcours een bel geluid worden.

Johan Vlemmix
Eindhovenaar Johan Vlemmix vergaarde als veelvuldig deelnemer aan dit programma grote bekendheid. Hij mocht ook enige jaren het startschot voor de nieuwe deelnemers afvuren.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK OM TE LEZEN:

Johan Vlemmix blikte vorig jaar, toen het 50 jaar geleden was dat 'Te land, ter zee en in de lucht' begon terug op zijn avonturen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!