Video

Alleen ongetrouwde mannen maken kans op metworst en varkenskop

12 februari om 15:04 • Aangepast 27 februari om 02:03
nl
Tranen van geluk bij de 28-jarige Roy van Eck. Hij werd maandag voor de tweede keer de Koning van de Metworst in Boxmeer. Hij pakte de titel in 2019 ook al. "Die eerste winst beleef je in een heel grote roes, dus ik ben heel blij dat ik nog een keer heb gewonnen."
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Van Eck won met zijn paard Latino in een spannende finale van twee andere oud-Koningen, Rens Verberkt (winst in 2017) en Dylano Van Nunen (winst 2023). Pas in de laatste meters wist hij Verberkt voorbij te streven. In totaal deden 22 mannen mee aan het toernooi, dat door vertragingen bijna een uur uitliep.

Het is aan zijn team te danken dat Van Eck dit jaar meedeed. "Ik was flink zwaarder geworden, dus er moesten flink wat kilo's vanaf. Iedere dag heel vroeg opstaan om te trainen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb", zegt hij na afloop, terwijl hij zijn tranen niet kan bedwingen.

De metworstrennen zijn een eeuwenoude traditie in Boxmeer. Het evenement heeft inmiddels een plekje op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed gekregen. Paard en ruiter moeten zo snel mogelijk een parcours van 800 meter afleggen, bij iedere rit vallen deelnemers af.

Huwelijk uitstellen
"De deelnemers moeten ongetrouwd zijn, hier geboren zijn en in de plaats Boxmeer wonen. Alleen voor je studie mag je Boxmeer tijdelijk verlaten hebben", vertelt organisator Dick Goossens, voorzitter van vereniging De Metworst. "Er zijn zelfs deelnemers die hun huwelijk hiervoor een paar jaar uitstellen. Je mag ook niet eerder getrouwd zijn geweest."

Serieuze kost, maar de eer is dan ook groot, zegt ook Van Eck. "Dit is wel de laatste keer dat ik meedoe, je moet het winnend afsluiten."

Eeuwenoude traditie
De traditie van de metworstrennen stamt uit 1740. Enkele jongeren zagen toen, volgens de overlevering, een vrouw met haar koets onderuit gaan en hielpen de koets overeind. Zij was daar zo van onder de indruk dat ze hen hier voor wilde belonen.

Met een ellenlange metworst, een aantal broden, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment wordt er elk jaar een paardenrace gehouden tussen vrijgezelle mannen om te bepalen wie deze schenking zou krijgen, zo besliste de freule.

Ook nu krijgt de winnaar deze prijzen nog altijd.

Van Eck met worst en varkenskop (foto: Omroep Brabant).
Van Eck met worst en varkenskop (foto: Omroep Brabant).
Roy van Eck is de nieuwe Koning van de Metworst. (foto: Omroep Brabant).
Roy van Eck is de nieuwe Koning van de Metworst. (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!