Video

Spoorongeluk: wagenbouwers wisten niet dat melding bij ProRail verplicht is

12 februari om 17:38 • Aangepast dinsdag om 02:03
nl
Carnavalsvereniging De Centrumknollen in Berghem had niet vooraf bij ProRail gemeld dat ze met haar carnavalswagen het spoor over wilde steken. Dat hoort wel te gebeuren wanneer het oversteken van de spoorwegovergang langer dan 15 seconden duurt. Dat schrijven de regels van het RDW voor. Een wagen van de carnavalsvereniging werd zondagavond rond half twaalf aangereden door een trein. De machinist van de trein raakte bij dat ongeluk gewond.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De spoorbeheerder neemt na een voortijdige melding voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld door een baanvak af te sluiten voor treinverkeer of door treinen tijdelijk langzamer te laten rijden. Ook wordt dan soms een verkeersregelaar ingezet.

Een wagen van de carnavalsvereniging werd zondagavond rond half twaalf aangereden door een trein. Dat gebeurde op een spoorwegovergang aan de Zevenbergseweg in Berghem. De carnavalswagen werd door leden van de carnavalsvereniging geduwd. De machinist raakte bij het ongeluk gewond en is naar een ziekenhuis gebracht. De carnavalsvierders en de treinreizigers kwamen met de schrik vrij.

Willem van Kreij, voorzitter van De Centrumknollen, wist niet dat de club zich bij ProRail had moeten melden. "Na het ongeluk werd tegen ons gezegd dat ze bij een bloemencorso het altijd melden. Dat dat voor ons ook handig zou zijn."

Helling
"Het gaat ook al dertig jaar goed. We kennen verhalen van andere bouwclubs waarbij de spoorbomen begonnen te rinkelen. Dat ging altijd goed. Dit keer lukte dat niet. Je gaat daar ook nog tegen een helling op."

De trein van Den Bosch richting Nijmegen reed met een snelheid van 127 kilometer per uur vol op de aanhanger achter de carnavalswagen. Niemand van de wagenbouwers raakte gewond. "Hadden we die regels maar gekend. Maar dat is achteraf. Ik denk dat veel carnavalsverenigingen en bouwers deze regels om het spoor over te steken niet kennen," aldus Van Kreij.

Bij ProRail kon niemand zeggen of andere bouwclubs of carnavalsverenigingen wel een melding hebben gedaan voor een oversteek op gevaarlijke plekken in Brabant. "Tijdens het onderzoek geven we geen verdere informatie", zegt een woordvoerder van ProRail.

Brokstukken
De trein en de carnavalswagen zijn zwaar beschadigd. Het spoor was bezaaid met brokstukken. Die zijn door de brandweer bij elkaar geraapt. Maandag reden er de hele ochtend geen treinen tussen Nijmegen en Den Bosch. De politie laat weten dat er geen aangiftes binnen zijn gekomen van gedupeerden.

Willem van Kreij bij de spoorwegovergang.
Willem van Kreij bij de spoorwegovergang.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!