Video

Schimmelhuizen worden gesloopt of gerenoveerd, bewoners reageren opgelucht

15 februari om 13:31 • Aangepast 29 februari om 02:00
nl
De bewoners van een blok beschimmelde huurhuizen in Etten-Leur zijn blij: woningcorporatie Alwel heeft excuses gemaakt en belooft beterschap. Er was wel veel voor nodig: ze hingen spandoeken op hun gevels en gooiden uit protest een beschimmeld matras in de voortuin. Bewoonster Angelica Farla (34): “De vestigingsmanager die langskwam stond constant met haar hand voor haar mond nee te schudden. Ze was zichtbaar geschrokken."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De bewoners van drie huizen aan de Kerkstraat, onder wie Angelica, zijn vorige week uitgenodigd voor een gesprek bij het woonbedrijf. “De vestigingsmanager begon meteen met het aanbieden van excuses. Het voelt als een stap in de goede richting”, vertelt Angelica opgelucht.

"Mijn kinderen zijn om de haverklap ziek."

Begin februari vertelde Angelica in tranen over de gevolgen van jarenlang leven in een huis vol schimmel. "Mijn kinderen zijn om de haverklap ziek. Ik vraag me af of ze bij Alwel beseffen wat dit met ons doet en of ze zich nog niet kapot schamen om wat hier speelt. Ik zou niet genoeg stoken, ventileren en mijn huis niet netjes bijhouden. Ik ben echt op," aldus de moeder van twee dochters (10 en 12).

In een gesprek en in daaropvolgende brief bood het woonbedrijf excuses aan. “Voor het lange wachten, de onduidelijkheid, het gevoel van niet gehoord worden, het van het kastje naar de muur sturen en het niet altijd (goed) nakomen van de afspraken.”

Na het bewonersgesprek kwam de vestigingsmanager Corina Pistorius langs bij Angelica en haar buren. “De manager was zichtbaar geschrokken. Ze stond constant met haar hand voor haar mond nee te schudden”, vertelt Angelica.

In mei krijgen de bewoners van in totaal acht huizen aan de Kerkstraat te horen of hun woning gesloopt of gerenoveerd wordt. Bij sloop wordt een andere woning aangeboden en worden verhuiskosten vergoed. Bij groot onderhoud hangt van de specifieke renovaties af wat er vergoed wordt.

"Bijna al mijn spullen zijn aangetast door schimmel."

Voor Angelica was de keuze snel gemaakt. “Ik wil niets liever dan de sleutels krijgen van een nieuw huis. Dat we niet meer ziek worden, dat ik geen spullen meer hoef weg te gooien. Het liefst verhuis ik naar Breda. Ik wil dit allemaal achter me laten.”

Toch maakt de moeder van twee zich nog wel zorgen. “Want waar moet ik mijn huis van inrichten? Bijna al mijn spullen zijn aangetast door schimmel. Ook mijn bank zit nu onder.” Haar verzekering vergoedt die schade niet en verwijst weer naar Alwel. “Al mijn waardevolle spullen staan inmiddels bij mijn moeder. Ik kan niets meenemen, los van wat fotoboeken.”

Toch vindt ze het goed nieuws. "Ik kan weer een beetje hoopvol worden. Ik kan echt niet wachten op die nieuwe start en ben en heel blij dat er verandering komt.“

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!