Klok uit verzorgingshuis luidt straks aan de overkant van de oceaan

18 februari om 10:00 • Aangepast 1 maart om 02:03
nl
Angelo Somers glundert bij de bronzen klok die de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg vrijdag kreeg van zorginstelling Groenhuysen in Roosendaal. Het is de bedoeling dat de klok een nieuwe bestemming krijgt bij de Canadese legereenheid in Ontario die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Steenbergen en omgeving. “Het is geweldig dat dit zo nog steeds zo leeft en opgepakt wordt. Wij zijn enorm blij.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Angelo zocht al lange tijd naar een geschikte klok voor het Algonquin Regiment. Totdat zijn vrouw Hanneke toevallig haar oog liet vallen op een klok in verzorgingshuis De Brink in Roosendaal dat binnenkort gesloopt wordt. Helaas was er voor dit exemplaar al een nieuwe plek gereserveerd in de nieuwbouw. Maar eenmaal op het idee gebracht, vond de zorginstelling na enig speurwerk een nog groter exemplaar.

Het is een echt een prachtexemplaar.

Het gevaarte van zo’n zeventig centimeter hoog lag al twaalf jaar te verstoffen in een hoek van een depot. De klok uit 1950 is gemaakt door de beroemde klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Ze deed hiervoor jarenlang dienst in verzorgingshuis De Bloemschevaert in Roosendaal. Angelo: “Het is een echt een prachtexemplaar. We kunnen de soldaten die veelal het vuile werk moesten opknappen, hiermee de eer geven die ze verdienen.”

In 2014 deed de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg al een klok cadeau aan het South Alberta Light Horse Regiment, de andere Canadese eenheid die betrokken was bij de strijd rond Welberg. Nu komt er dus een tweede klok voor het Algonquin Regiment in Ontario bij. Vrijwilligers gaan de komende maanden een zogeheten klokkenstoel maken, zodat de klok straks als regimentsklok geluid kan worden in Canada.

We willen meer dan alleen maar plechtig herdenken en terugkijken. De klok wordt daarom niet alleen voor maar ook door mensen geluid.

Sinds een aantal jaar worden tijdens de jaarlijkse herdenking begin november de klokken in Welberg en Alberta tegelijkertijd geluid. Het is de bedoeling dat straks ook de klok in Ontario op hetzelfde moment zal klinken. Voordat hij naar Canada verhuist, gebeurt dat dit jaar naast de herdenkingsklok in Welberg.

“We willen meer dan alleen maar plechtig herdenken en terugkijken. De klok wordt geluid als een gebaar van vrede en verbondenheid over de oceaan.” Volgens Angelo zou het mooi zijn wanneer andere plaatsen op de Brabantse Wal het voorbeeld van Welberg zouden volgen. "Ik hoopt dat dit verhaal nog niet klaar is, maar we voorlopig hebben we onze handen vol aan deze klok."

De bronzen klok in het depot in Roosendaal (foto: Erik Peeters)
De bronzen klok in het depot in Roosendaal (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!