Video

Pony Hummer stapt rakelings over spijkerplanken op hei: 'Wie doet zoiets?'

18 februari om 12:40 • Aangepast 1 maart om 02:03
nl
Een pony met een aangespannen kar is zaterdagmiddag over een plank met spijkers gelopen op de heide in het buitengebied van Heeze. De planken zijn er waarschijnlijk bewust neergelegd om motorcrossers te hinderen, zegt Jan Snellen uit Heeze. Hij is de eigenaar van pony Hummer en ontdekte de planken zaterdag. Hij is furieus. “Wie doet dit nou?”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het gaat om twee houten planken met spijkers er in. Volgens Jan hield hij er ‘gelukkig maar twee lekke banden aan over’.

“De veearts en de hoefsmid hebben allebei naar de pony gekeken. Gelukkig is de pony niet in een spijker gelopen”, vertelt Jan. “We zagen wel een klein puntje in de hoef. Mogelijk kan dat een hoefzweer worden – maar ook dan komt alles goed.”

“Lekker naar de bos om te ontspannen, dacht ik.”

Jan is fervent ruiter en maakt ook felbegeerde spullen voor de paardensport. Hij is woedend over wat er zaterdag is gebeurd. Want het moest nog wel zo’n mooie dag worden. “Ik keek in de ochtend al naar buiten en dacht: het is echt mooi weer, ik ga op pad met de pony straks.”

Lekker naar de bossen, zo was het plan. “Dat doe ik altijd met Hummer. Gewoon om te ontspannen. Maar dat liep mis. Daar zo.” Jan wijst naar een breed zandpad in de verte dat over een heuvel ligt.

“Daar steek ik altijd over naar het fietspad. Gister zag ik daar een spoor van een quad waarin wat gerommeld was. Dat vond ik al raar, maar uiteindelijk ben ik er gewoon overheen gestapt. Maar ja, eenmaal op het fietspad zag ik dat ik twee lekke banden had.”

Het duurde niet lang voordat Jan de spijkerplanken vond. Ze waren een beetje ingegraven zodat ze moeilijk te zien waren. “Degene die dit heeft gedaan, doet dat om motorcrossers en quads lekke banden te bezorgen. Die rijden hier af en toe hier rond en zorgen volgens sommige mensen voor overlast.”

"Dat kan uiteindelijk levensbedreigend zijn."

Jan begrijpt daar niets van. “Nee, want die gedragen zich eigenlijk allemaal heel correct. Ze stoppen zelfs als ik met de pony langskom en zetten dan de motor uit. Ik heb daar geen overlast van.”

Voor een pony of paard kunnen de gevolgen van zo’n spijkerplank fataal zijn. “Als een paard in een spijker loopt met zijn hoef kan dat een hele lelijke ontsteking veroorzaken. Een paard kan daar mank van worden. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn voor zo'n dier."

Jan noemt de situatie ‘te zot voor woorden’ en wil 'koste wat kost weten wie hiervoor verantwoordelijk is'. Hij moet moeite doen om niet woedend te worden.

“Nu is het gelukkig goed afgelopen, maar ik hoop dat ik degene tegenkom die dat gedaan heeft. Dan denk ik dat diegene daarna nooit meer een spijker ergens in kan slaan. Houd toch eens rekening met elkaar en de dieren", besluit hij.

De burgemeester van Heeze-Leende noemt de actie walgelijk en roept iedereen op die meer informatie heeft om zich te melden bij de politie.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De ruiter heeft aangegeven dat hij in ieder geval aangifte gaat doen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!