Video

Inge en Bart zoeken draagmoeder, maar mogen geen oproep plaatsen

20 februari om 11:49 • Aangepast 1 maart om 02:02
nl
De 27-jarige Inge en 26-jarige Bart hebben een grote kinderwens. Maar door een hartafwijking kan Inge geen kinderen krijgen. De oplossing: een draagmoeder zoeken. Maar dat is in Nederland niet zo simpel als het lijkt. Je mag namelijk geen oproep plaatsen voor een draagmoeder. “Dat is heel frustrerend”, zegt Bart.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Via social media deelt het stel uit Heesch nu hun verhaal. “Zo willen we draagmoederschap meer bekendheid geven en zorgen dat er open over gepraat kan worden”, legt Inge van de Ven uit.

Inge is geboren met een hartafwijking waardoor ze al langer wist dat kinderen krijgen lastig zou worden. “Maar vorig jaar hebben ze ontdekt dat ook mijn eicellen niet bruikbaar zijn.” Dat was een enorme klap voor Inge en Bart. “We zijn in eerste instantie met lege handen naar buiten gegaan bij het ziekenhuis: dit is het, hier houdt het op.”

"Dat is eigenlijk al een grijs gebied.”

“Maar we hebben ons er niet bij neergelegd en zijn gaan zoeken naar andere mogelijkheden”, vertelt Bart van der Heijden. Een draagmoeder vinden in hun eigen omgeving is niet gelukt, ook omdat het stel het ongemakkelijk vindt als de tante van het kind straks ook een soort moeder blijkt te zijn. “Daarom zijn we nu op zoek naar een draagmoeder”, zegt Inge voorzichtig. Maar een oproep plaatsen mag niet, dat is verboden in Nederland.

“Commerciële draagmoederschap is verboden in Nederland, je mag er geen reclame voor maken en geen oproep plaatsen”, legt Inge uit. “Daarom doen we ons verhaal nu op Instagram. Dat is eigenlijk al een grijs gebied.” Ze willen met het social media-account vooral het onderwerp bespreekbaar maken en stiekem hopen ze op een potentiële draagmoeder.

“Als iemand het vanuit een goed hart wil doen, is er niks mis mee.”

Bart vind het heel frustrerend dat hij niet actief opzoek kan gaan naar een draagmoeder. “Het is logisch dat er geen verdienmodel achter mag zitten, maar ik vind wel dat het stellen zoals wij makkelijker gemaakt mag worden om een draagmoeder te zoeken.” Inge vult aan: “Als iemand het vanuit een goed hart wil doen, is er niks mis mee.”

Het verhaal van Inge en Bart zorgt voor veel reacties, maar een potentiële draagmoeder heeft zich nog niet gemeld. “We zijn nog jong, al duurt het nog zeven jaar, dan zijn we nog jong”, zegt Bart. “Maar dat is niet ons idee”, lacht Inge. “We willen toch veel sneller papa en mama worden.”

Bart en Inge hopen dus dat er iets gaat veranderen in Nederland omdat de huidige wetgeving te streng zou zijn.

Dit zijn de regels:
Op de site van de Rijksoverheid staat dat wensouders een draagmoeder binnen de eigen kring kunnen zoeken. “Wensouders mogen de (on)kosten voor de draagmoeder vergoeden. Ook kunnen wensouders naar het buitenland gaan voor draagmoederschap.”

Maar er is ook een heel lijstje wat verboden is in Nederland:

  • Het is niet toegestaan jezelf als draagmoeder publiekelijk aan te bieden
  • Het is verboden als wensouder in het openbaar aan te geven dat je op zoek bent naar een draagmoeder. Bijvoorbeeld via sociale media.
  • Uit winstoogmerk draagmoederschap bevorderen is verboden
  • Je mag geen reclame maken via een website om vraag en aanbod rond draagmoederschap te stimuleren.

Het verhaal van Inge en Bart kun je volgen via hun instagrampagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!