Video

Door brand verwoeste Albert Heijn verdwijnt voorgoed: ‘Niet rendabel meer'

21 februari om 14:36 • Aangepast 1 maart om 02:01
nl
De Albert Heijn-supermarkt in de Helmondse wijk Dierdonk komt niet meer terug. De winkel werd in het najaar 2023 verwoest door een grote brand. Het gebouw raakte zo beschadigd dat nieuwbouw nodig is. Maar dat is volgens de franchisenemer financieel niet haalbaar.

De Albert Heijn in Dierdonk was eind 2022 nog helemaal verbouwd, maar van dat fonkelnieuwe pand is niets meer over. Door een ongeluk met een brandende lucifer ontstond er op 19 november een enorme brand die een groot deel van het gebouw in de as legde. Het pand werd snel ontruimd, waardoor er geen gewonden vielen. Maar de schade was groot.

"Onze aandacht gaat nu vooral naar de medewerkers uit."

Uit onderzoek van verzekeringsexperts blijkt nu dat er geen eer meer te behalen is aan het gebouw. Ook de complete inboedel van de supermarkt is verwoest. Om alles weer van de grond af op te bouwen, is financieel niet haalbaar. Franchisenemer John van de Luijtgaarden: “Er moet te veel worden geïnvesteerd in een nieuwe winkel. In combinatie met de sterke concurrentie in de supermarktbranche, is het niet rendabel om door te gaan.”

In de supermarkt werkten in totaal tachtig mensen, vooral jongeren met een tijdelijk contract. Met hen worden nu gesprekken gevoerd. Er wordt gekeken of ze bij een andere Albert Heijn-vestiging aan de slag kunnen of dat ze op zoek moeten naar een nieuwe baan. “Maandagavond zijn alle medewerkers op de hoogte gebracht van het besluit. Onze aandacht gaat nu vooral naar hen uit”, zegt de directeur.

"Een winkel binnen tien minuten fietsafstand behoort volgens ons tot de basisvoorzieningen."

Buurtbewoners zaten de afgelopen maanden in onzekerheid over de toekomst van de supermarkt. Veel van hen balen nu blijkt dat de Albert Heijn niet meer terugkomt. "We zijn die supermarkt al 25 jaar gewend. Nu moeten we met de auto ergens anders heen voor boodschappen", zegt Gerard van de Kerkhof.

Ook Harry Willems vindt het een groot gemis voor de buurt. "De hele wijk was om die winkel heen gebouwd. Dan gebeurt dit en doeken ze hem op. Ik vind dat niet kloppen", zegt hij. Maar Aart-Jan begrijpt het besluit van de Albert Heijn wel. "We wonen hier nu 27 jaar en mensen kochten gewoon niet veel. Je kunt wel boos zijn, maar als er iedere keer maar drie boodschappen in die wagentjes zitten, kan zo’n supermarkt niet blijven bestaan."

De gemeente vindt het belangrijk dat er een winkel in de wijk blijft en gaat de komende tijd in gesprek met de pandeigenaar, op zoek naar oplossingen. “Een winkel voor dagelijkse boodschappen binnen tien minuten fietsafstand behoort volgens ons tot de basisvoorzieningen”, zegt wethouder Martijn de Kort. “Daarnaast voegen we graag betaalbare woningen toe om het aanbod in Dierdonk gevarieerder te maken. Dit is een kans om hierin een stap te zetten.”

De brand begon klein, maar binnen een mum van tijd stond de hele supermarkt in de hens:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!