Video

De zoetste herinneringen aan de Bossche Bol: 'Onthulde geslacht baby'

23 februari om 19:51 • Aangepast 5 maart om 02:01
nl
De Bossche Bol is jarig en daarom vroegen we naar de meest bijzondere herinneringen aan de Bossche lekkernij. Want of het leven nou gevierd wordt of er is een bakkie troost nodig, de Bossche Bol blijkt er altijd bij te zijn. En dat levert de mooiste en soms zelfs hilarische verhalen op.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Leontien en Jeannette hadden beiden Bossche Bollen op hun bruiloft. Op de uitvaart van de moeder van Sophia boden mini-Bossche Bollen troost. Monique en haar zus gaan op de sterfdag van hun moeder ieder jaar naar Jan de Groot, omdat hun moeder fan was van het Bossche gebakje. En op de eerste sokken die het zoontje van Nika aanhad, stonden Bossche Bollen.

“Ik proestte het uit. Dat is zo goor.”

Collin en zijn vrouw Elcke uit Best onthulden zelfs het geslacht van hun eerste kindje met Bossche Bollen. Ze wisten zelf al dat het een jongetje zou worden en vroegen Jan de Groot om wat bollen te vullen met blauwe slagroom. “Dat zorgde voor hilarische taferelen”, vertelt Collin. “Mijn tante sneed de bollen aan en reageerde totaal niet. Ze dacht dat het 'smurfenbollen' waren. Toen zag mijn andere tante die blauwe room en schreeuwde ze: het is een jongen, het is een jongen!”, lacht Collin. “En mijn schoonmoeder dacht dat we de verkeerde bollen hadden, omdat ze ervan overtuigd was dat het een meisje werd.”

Marjan Hurkmans uit Drunen heeft een minder zoete herinnering aan de Bossche Bol. Haar collega’s hadden er speciaal voor haar een gehaald, maar de teleurstelling was groot bij de eerste hap. “In plaats van slagroom zat er tandpasta in”, vertelt Marjan weer gruwelend. “Ik proestte het uit. Dat is zo goor.” Of Marjan daarna ooit nog haar tanden in een Bossche Bol heeft durven zetten? “Jawel hoor. De Bossche Bol hoort bij onze familie en alles vieren we daarmee.”

Toen Luuk uit Asten zijn vriendin Michelle ten huwelijk ging vragen, ging hij eerst langs bij zijn schoonvader om haar hand te vragen. Om de meeste kans te maken nam hij Bossche Bollen mee, zijn favoriete gebakje. Verspreid over vier chocoladebollen stond geschreven ‘mag ik de hand van je dochter?’ “Mijn moeder werd emotioneel en mijn vader ging natuurlijk meteen overstag”, vertelt Michelle.

In het enthousiasme waren ze alleen wel even vergeten om een foto te maken. “Dus bestelde Luuk ze twee weken later nog een keer”, vertelt Michelle. “De bakker vond het wat dubieus. Die zaten blijkbaar al te gissen of Luuk twee vrouwen zou hebben”, lacht Michelle. “Maar ik was er wel blij mee, want nu kon ik tenminste ook mee eten.”

"Mijn oma verkocht de eerste Bossche Bollen."

Voor Carla Boonman (65) uit Schijndel is de Bossche Bol helemaal speciaal. “Mijn oma werkte in de bakkerij van haar broer Henri van der Zijde, die volgens mij toch echt de uitvinder is”, vertelt Carla. “Zij verkochten daar de eerste Bossche Bollen.”

Hoewel er het meeste bewijs voor ligt dat de Bossche Joseph Lambermont de bedenker van de Bossche Bol is, zijn er ook verhalen dat de Haagse Henri de uitvinder zou zijn. Carla’s oma heeft haar zelf helaas nooit iets verteld over de Bossche Bol, dus ook Carla moet gissen naar de waarheid. “Maar voor ons blijft de echte ontdekker ome Henri", zegt ze. "En weet je: als ie maar lekker is toch?”

Op de verjaardag van de Bossche bol staat vrijdag een extra lange rij bij bakkerij de Groot. Lachend blaast eigenaar Jan de Groot de verjaardagskaarsjes op een Bossche bol uit. "Ja, dit is een bijzondere verjaardag. Wij vieren het door heel veel Bossche bollen te maken."

Op welke manier eet je nou eigenlijk het beste een Bossche Bol? Deze Bosschenaren leggen het uit:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!