Video

Wie bakt de beste worstenbroodjes? 'Ik twijfel of dit de winnende zijn'

27 februari om 17:00 • Aangepast 13 maart om 02:04
nl
Voor de 25e keer wordt het lekkerste Brabantse worstenbroodje gekozen. Dinsdagochtend konden thuisbakkers en leerlingen/studenten hun creatie bij bakkersopleiding Curio in Breda inleveren. Een kritische jury bekijkt, ruikt, voelt en proeft de worstenbroodjes. Douwe uit Veghel komt de worstenbroodjes van zijn dochter inleveren: “Deze zijn akelig lekker, dit zijn de winnende broodjes.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Dit jaar strijden 25 thuisbakkers, 30 leerlingen en studenten en 15 professionele bakkers om de felbegeerde titel. De beroepsbakkers zijn bezocht door een mystery guest die anoniem aan de deur komt proeven. De thuis- en leerlingbakkers mogen hun tien beste broodjes uitzoeken en inleveren bij de jury.

“Kijk, het worstje is een beetje klein."

In een doosje zitten de broodjes van Theo van der Biezen. “De mensen zeggen dat wij de lekkerste hebben. Ze komen zelfs vanuit Limburg naar ons huis in Heeswijk-Dinther voor de worstenbroodjes.” Het geheim van Theo zijn lekkere en goede kruiden. Volgens hem is er niks moeilijks aan het bakken van een goed worstenbroodje. “Dat is gewoon heel simpel.”

Daar is tv-kok en juryvoorzitter Danny Jansen het toch niet mee eens. Hij bekijkt alvast één ingeleverd worstenbroodje voor Omroep Brabant. “Ik zie hier een waanzinnig mooi worstenbroodje. Mooi egaal gebakken, geen bakresten en dicht aan alle kanten.”

Maar hij ziet ook meteen minpuntjes. Zo zitten er een paar kleine blaasjes op brood. “En kijk, het worstje is een beetje klein. Dat had wat groter mogen zijn. Die titel van het beste worstenbroodje van 2024 win je niet zomaar, we zijn echt heel kritisch.”

“Ik heb er wel een paar honderd gebakken."

Douwe Sanders komt met de ‘winnende broodjes’ van zijn dochter Lotte (33) aan. “Deze zijn met liefde gebakken, ik twijfel er niet over: dit zijn de beste.” De Veghelse worstenbroodjes zien er speciaal uit: ze zijn wat kleiner en niet egaal van kleur. “Maar ze zijn akelig lekker. Het geheim is dat ze in meerdere etappes worden gebakken.”

Wie minder zeker is van zijn zaak, is Guus van Heereveld uit Sint-Oedenrode. “Ik twijfel of dit de winnende zijn”, zegt hij terwijl hij aan komt lopen. “Ik bak al zo lang en ik wil gewoon één keer voor de lol meedoen. Ik ben gewoon benieuwd wat de jury ervan vindt.”

Wekenlang heeft Guus staan bakken en experimenteren om zo het beste worstenbroodje te creëren. “Ik heb er wel een paar honderd gebakken. Je kunt zoveel kanten op met het deeg, vlees, kruiden, baktijd en soorten meel. Het kruiden is het geheim.” En wat zit er dan in? “Ja, dat ga ik natuurlijk niet vertellen.”

“Ik heb er honderd gebakken en de tien beste uitgekozen.”

Elk worstenbroodje begint met honderd punten. “Iedereen begint dus als winnaar”, zegt Danny Jansen. “Er kunnen alleen maar punten afgaan.” De jury let op hoe het worstenbroodje oogt, de gehaktvulling, het brood, de beet en de algehele smaak. Danny neemt alvast een hap. “Lekker hoor, nog ruim veertig te gaan.”

Volgens Hans Leermakers uit Loon op Zand is de vorm het moeilijke element van een worstenbroodje. Hij werd in 2022 derde en in 2023 tweede met zijn broodjes. Dit jaar gaat hij dus voor die eerste plek. “Ik heb er honderd gebakken en de tien beste uitgekozen.”

Het grootste geheim volgens de thuisbakkers? Daar zijn ze het allemaal over eens: liefde. Of je daarmee de titel wint weten we op woensdagavond 17 april.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!